Móricz-emlékház

Szerencs Körzeti Földhivatal
Móricz-emlékház, népi.
:
Fésűs beépítésű, előkertes, földszintes, elöl csonkakontyolt, hátul kontyolt nyeregtetős, nádfedeles lakóház. Az épület végéhez féltetős melléképület csatlakozik.

2010.09.18 12:18 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 5,032' E 21° 14,970' - pont: 10

Évek óta próbálkoztunk már bejutni a múzeumba, most, sokadik próbálkozásra végre sikerült. (A szemben levő sarokházban lakik a gondnokhölgy, a jól látható telefonszámon elérhető, s lényegében bármikor készségesen kinyitja az emlékházat.)
A ház mögött parkolót és kavicsos sétányt alakítottak ki uniós forrásból, és bővíteni is szeretnék a szolgáltatások körét, illetve helytörténeti kiállítást is szerveznének, de erre az emlékházban nincs hely (és lehetőség).
A nádtetőt néhány éve újították fel, valóban csak a felét szedték le (a korhadt külsőket), azért tűnik úgy, mintha két rétegű lenne az egész. A felújításkor a tetőzet gerendáit is megvizsgálták, jó állapotúak - ez egy 1897-ben épült háznál azért elég szép teljesítmény. :)
Érdekesség a falak előtt, körben látható, fűzfonattal kerített rész, amely agyagos-törekes-lótrágyás keverék, kifejezetten az alap nélküli vályogfalak víztől való szigetelésére készült. Mint megtudtam, az épület ugyan már nem az eredeti Móricz-szülőház, az ugyanis leégett (a nádtetős, szabadkéményes parasztházak abban az időben elég gyakran lettek tűz martalékává). Móricz későbbi leírása szerint az újjáépült ház ugyanott állt és ugyanúgy nézett ki, mint az igazi szülőház volt.