Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
2344
törzsszám:
678
szélesség (lat):
N 46° 34,858'
hosszúság (lon):
E 19° 23,627'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ev. templom
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
10/1
település KSH kódja:
19983
földhivatal:
Kiskőrös Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, kosáríves záródású templom, É-i homlokzata előtt toronnyal, a záródás fölött kontyolt nyeregtetővel. Bejáratai a torony É-i homlokzatán és a K-i homlokzat közepén, utóbbi előtt alacsony, haránt irányú nyeregtetős előcsarnok. A homlokzatok lizénás-tükrös tagolásúak, az É-i homlokzat két szélső tengelyében kosáríves záródású, üres szoborfülkék, a középső szakaszban, a kapu íves esővédő teteje fölött kronosztikonos tábla: 1837. Csehsüveg boltozatos belső tér, két végén karzat. Berendezés: jellemzően 19. század közepe: oltárépítmény: 19. század (?), oltárkép: 1947 (Raksányi Dezső); padok: 1976. A hajó falán alapkő, német nyelvű felirattal, javításának dátumával: 1912. Épült 1836-1837-ban (építész: Schneiderhán Fülöp).
külső leírás:
Szabadonálló, egyhajós, ÉD-i tájolású épület, a homlokzat síkjából kilépő toronnyal (D-i homlokzat). Északi oldala félköríves záródású.
A hajó teteje palával, a torony törtvonalú sisakja fémlemezzel fedett.
K-i és Ny-i homlokzata egyaránt 4 ablaktengelyes, a tengelyek között lizénák emelkednek.
Az ablakok szegmentíves záródásúak, egyszerű vakolatkereteléssel.
A homlokzatokat 3 részes főpárkány zárja, mely a torony felőli oldalon golyvázott. A torony (D-i homlokzat) két oldalán félköríves záródású szoborfülkék.
A torony a főpárkány alatt és felett 2-2 szintes. A főpárkány alatti 1. szint egy félköríves lezárású, egyszerű vakolatkeretelésű ajtó, fölötte emléktábla. E fölött egy szintén félköríves záródású, egyszerű vakolatkeretelésű ablak, majd a golyvázott főpárkány következik. A templomtest és a torony felső része közötti összeköttetést a főpárkány fölött voluták biztosítják.
A párkány fölötti első szint nyílása egy álló ovális, egyszerű vakolatkeretelésű ablak, e fölött osztópárkány, majd egy félköríves záródású, szintén vakolatkeretes ablak következik. A torony főpárkányának képszékében óra helyezkedik el.

Állapotjelentések

2018.06.26 06:59 Emese62 állapot: 5 - pont: 48

Nagyszerűen felújítva, minden szempontból rendben van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.