Serház (Népi Iparművészeti Múzeum)

Ipari műemlék
szeszesital gyár
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nagyméretű telek K-i oldalhatárán álló, téglalap alaprajzú, földszintes, felső csonkakontyolt, nyeregtetős serfőzőház. É-i végéhez derékszögben kapcsolódik az ÉNy-i, udvari épületszárny, az egykori raktár és a magasabb tetőgerincű istálló, ehhez ismét derékszögben a pince földből kiemelkedő, de a többi szárnynál alacsonyabb épülete. A serház D-i végéhez falazott kerítés csatlakozik, a vonalába épült téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épülettel. A serfőzőház belsejében három középpillérre, csehsüveggel boltozott helyiség, valamint dongaboltozatos és síkmennyezetes terek, dongaboltozatos pince. A raktárban síkmennyezetes terek, alattuk szegmentdongás boltozatos pince. Az istálló nyitott fedélszékes. A különálló pince gerendás famennyezettel fedett. A ser- és pálinkafőzőházat, a hozzá tartozó szárazmalmot, istállót és magtárat a város építette 1793-ban. 1834-ben L alakúra bővítették. A kiegyezés után laktanyaként használták, majd 1917-től ismét szeszfőzdeként szolgált. 1945-1982 között a Budapesti Likőripari Vállalat, majd a Fűszért működött benne. 1982 óta múzeum.
külső leírás:
Az utca vonalától előre ugró, "U" alakú alaprajzú, négyszögletes udvart körülzáró, földszintes, felülkontyolt tetős, részben palával, részben cseréppel fedett, barokk ipari épület. Az udvart az utca felől kőkerítés zárja, mely igazodik az utca vonalához, benne gyalog-, illetve kocsikapu. A kocsikaputól balra a kerítés vonalába épült földszintes, téglalap alakú alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett, az utca felé 3 tengelyes melléképület (jelenleg gondnoki lakás és mellékhelyiségek.)
Az utcavonalra merőleges szárny udvari homlokzata 11 tengelyes, 1+1+5+1+3, ez a szakasz lehetett az egykori sörfőzde. Erre merőleges szárny első része 8 tengelyes, 1+7, ez lehetett az egykori raktár. Ehhez csatlakozik egy öt tengelyes, magasabb épületrész, 2+1+2, a valamikori istálló. Erre merőlegesen áll a földből kiemelkedő, de a többi épületrésznél alacsonyabb pinceépület.
(Az istálló szakasza cseréptetős, a többi pala.)
Utcai homlokzat 3 tengelyes, középső tengely vakablak, a tetőtéri homlokzati részben egy téglalap alakú ablak a középső tengelyben. Ablakok mindenhol téglalap alakúak, osztottak, ki-be nyílnak. A külső szárny régi, a belső új.
Némi vizesedés (1997).

Szép állapotban van az épület, csak pici hibák vannak.