Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. É-i és D-i homlokzatán kis kiülésű rizalitok, az É-i homlokzat középtengelyében szegmentíves záródású bejárati kapu, fölötte gróf Nádasdy Ferenc kalocsai érsek címere. Kéttraktusos elrendezésű, a földszinten csehsüveg- és teknő boltozatú, az emeleten síkmennyezetes helyiségek. Udvari kapuja felülvilágítójában és a kapu középső szárnyának felső részén a keresztet és Szent Imrét ábrázoló festett üvegablak. Nyílászárók, 19. század második fele. A földszinti, utcai sarokszobákban cserépkályhák és oltár, 20. század. Az emeleti két középső szoba közötti ajtó fölött főpapi címer. Épült a 19. század első felében. A plébániaház telkén: Kálvária-kápolna, stációoszlopok és szoborcsoport, 1882, stációképek, 1934 (Zsolnay-gyár).
Templom előtti tér déli oldalán álló téglány alakú, egyemeletes, kontyolt tetős épület.

Öttengelyes, háromtengelyes középrizalitú főhomlokzat első és ötödik tengelyében palánkszerűen sávozott falmezőn egy-egy szalagkeretes ablak kettős záróékkel; fal sávozása záróékek mellett függőlegesen az ékek vonalát követi. Földszint második és negyedik tengelyében egy-egy szalagkeretes ablak; ablakok fölött szalagkerethez kapcsolódó félköríves tükör. Földszint harmadik tengelyében szegmensíves záradékú ajtó felső harmadán szalagkeretes szemöldökkel körülfogva. Kétszárnyú, felülvilágítós kapu historizáló díszű, felülvilágítójában színes üvegbetétek. Földszint és első emelet között profilozott osztópárkány; kapu fölött osztópárkányon ovális kartusban színezett főpapi címer. Első emelet mind az öt tengelyében profilozott szalagkeretes ablak konzolokon nyugvó profilozott egyenes szemöldökpárkánnyal, ablak alatti tükörben baluszteres betéttel. Ablakok szemöldökpárkányai fölött egy-egy téglány alakú tükör. Első emelet ablakainak talpvonala és az osztópárkány között homlokzaton körülfutó előrelépő falsáv, mely az első emelet ablakainak könyöklőpárkányát adja. Profilozott, középrizaliton kockakonzolsorral bővített zárópárkány. Oldalhomlokzatok három-három tengelyesek. Földszint és profilozott osztópárkánnyal elválasztott emelet első és harmadik tengelyében szalagkeretes ablak, középső tengelyében szalagkeretes vakablak. Oldalhomlokzatokat profilozott párkány zárja.

Hátsó homlokzat öttengelyes, egytengelyes középrizalittal. Földszint és emelet szélső két-két tengelyében szalagkeretes ablakok. Középső tengely földszintjén kosáríves záradékú kapu záradékában és középszakaszán színes üvegbetéttel díszített részekkel. Első emelet harmadik tengelyében szalagkeretes ablak. Profilozott zárópárkány a középrizalit fölött golyvázódik; középrizalit zárópárkányából az ablak fölött egy rövid szakasz ki van metszve. Épület sarkai rövid szakaszon a párkányokkal egyetemben vissza vannak léptetve. Cseréppel borított kontyolt tető csúcsain egy-egy kéménnyel.