Megújulásunk támogatója:  

Contra Florentiam kikötőerőd

azonosító:
2157
törzsszám:
224
szélesség (lat):
N 46° 5,266'
hosszúság (lon):
E 18° 46,137'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Régészeti emlék
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
ERŐDÍTMÉNY
eredeti főtípus:
erőd
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
5788
település KSH kódja:
12566
földhivatal:
Baja Körzeti Földhivatal
állapot:
Romos
rövid leírás:
A dunaszekcsői Várheggyel szemben, a Duna K-i partján, részben a dunafalvai camping területén, részben a folyó medrében. Az I. Valentinianus császár uralkodása idején, a 370-es évek első felében épült létesítmény a Dunán való biztonságos átkelést szolgálta. A többi egyidejű kikötőerődhöz hasonlóan egy központi toronyból és az egykori Dunaparton emelt két saroktoronyból állt, a kikötőrészt É-ról és D-ről két zárófal fogta közre. A kikötőerődhöz K-ről egy 59 x 85 m nagyságú katonai létesítmény csatlakozik. Az erődfalakat "sárba rakott falakkal" megújítva a középkorban is használták, de a falak nagy részét a 19. század végén, a 20. század elején elhordták. Alacsony vízállás esetén a Duna medrében még ma is látható a D-i saroktorony és a saroktornyot a központi épülettel összekötő falszakasz egy része. Ezt a romot nyilvánították műemlékké, mint késő középkori kolostorromot. Dunaszekcsőn valóban létezett egy 15-16. századi oklevelekben adatolt Ágoston-rendi kolostor, de az a dunaszekcsői Szent János-hegyen állhatott.
külső leírás:
Dunafalván, a Duna árterületén, a kempingben helyezkedik el, magas vízállás esetén a víz alatt.

Jelleg:
Meghatározhatatlan alaprajzú épület néhány falcsonkja.

Állapotjelentések

2019.09.21 14:26 klo állapot: 2 - pont: 66

Még hanyatlóbb állapotban van, mint a legutóbbi jelentéskor. Benőtte a gaz, a kövei, köztük megmunkált, faragott darabok is, mind nagyobb területen szóródnak. A korábbi tájékoztató táblát nem találtam.
Azért is érthetetlen, mert a Népházban a kocsibehajtó falát az erőddel kapcsolatos tudnivalók díszítik, láthatóan ismerik és büszkék rá, csak sajnos a rom állapota nem ezt tükrözi.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőkereszt (0.780 km)
Lakóépület (4.056 km)
Lakóépület (4.132 km)
Góré (4.142 km)
Tájház (4.165 km)