Vízügyi igazgatóság épülete

Település kultúrális emlék
Békés
HVBÉ-83 T
rövid leírás:
"Városház utca 26., Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az egyemeletes, késő barokk stílusú házat eredetileg az 1801. VII. 9-12-ei nagy tűzvész után építtette Thezarovits Antal (1769-1836) vas- lőpor- és fegyverkereskedő és neje Fischer Terézia. Építette: id. Cziegler Antal uradalmi építész (1767-1862). Az épület L alaprajzú sarokház, amelynek bejárata a Megyeház út 7. sz. alatt volt. A földszinten helyezkedett el az üzlet, és az emeleten lakott a hattagú család.
Az épületet eladta a család 1863-ban a Békés megyei Takarékpénztári Egyesületnek, az irodáikat ők is a földszinten alakították ki. A ház emeletén a gyulai Úrilányok iskolája volt 1861-1907-ig. A takarékpénztár első igazgatója Bodoky Károly mérnök (1814-1868), utána Erkel Rudolf orvos (1819-1907), akinek halála után, 1907 nyarán az épület átalakítását, kibővítését határozták el. A kiírt pályázatot az aradi Szántay Lajos (1872-1961) műépítész nyerte meg. Az épület mai kialakítása az ő terve. A Városház utcai új szárny stílusához alakították az egész épület arculatát. A kivitelezést Pfaff Ferenc gyulai fiatal építész végezte 1908-ban 135255 koronáért. Az épület eklektikus-neoreneszánsz és szecessziós elemekkel díszített homlokzatú. A Városház utca felőli részén három tetősíkba emelkedő, homlokzati szegmensív helyezkedik el, melynek közepén okratérion található. A középső ív okratérionja méhkas kiképzésű, amely a takarékpénztárak jelképe. A pénzintézetek államosítása idején megszűnt a takarékpénztár, és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza lett az épület, amely ma is városunk egyik legszebb építménye."
Nagyszerű állapotban van.
adatlapot készítette: