Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
188
törzsszám:
15873
szélesség (lat):
N 47° 30,044'
hosszúság (lon):
E 19° 1,980'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6490
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Emeletes barokk lakóház, 1700 körül, középkori részletek.
:
Zártsorú beépítés, utcai, sétányi és oldalszárnyakkal körülépített keskeny udvar. Az utcai szárny egy-, egyébként kétemeletes, kis területes tetőtér beépítéssel. Az utcai szárny teljesen, a sétányi részben alápincézett. ÉK-DNY. tájolású. Bejárat az utcáról, lépcsőház a kapualjból nyílik. A sétányra néző fszt. lakásból oda is nyílik kijárat. Az utcai szárny 3, a sétányi 2, a többi 1 traktusos.
Utcai homlokzata szimmetrikus, 5 tengelyes. Kő lábazata a pinceablakokat is körülveszi. Középtengelyében kapunyílás vaskos, barokk kő kerettel, kerékvető, tagolt vállkő, zárókő, fózolt zárkövek és ív. Benne barokk fa kapu 2 + gyalogszárnnyal, eredeti vasalással, gazdagon mintázott kopogtatóval. Vakolt homlokzatán az alapsík sima, a fszt. fekvő csíkozás és az emeleti lizénák köbörcsös felületképzésűek. Ki-be nyíló ablakok, a fszt.-en tagozatlan új, az emeleten eredeti, profilozott kő keretben, könyöklővel. A kapu fölött sima szalag-övpárkány fut végig, az egészet háromtagú főpárkány zárja, alatta egy sűrűn tagolt húzott szalag mintegy (üres) képszéket képez. Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel, egy hatalmas fejű vaskos kémény.
Sétányi homlokzata 7 tengelyes, jellegtelen. Falfelülete karcolt kváderezéssel. A földszinten az angolaknára nyíló ajtók-ablakok zsaluszárnnyal. Az emeleteket végigfutó övpárkány választja el, majd húzott főpárkány zárja. Az emeleteken aránytalan, nyomott kis ablakok. Nyeregtető, hódfarkú fedés, 3 fekvőablak a tetősíkban.

Állapotjelentések

2013.03.31 17:28 klo állapot: 5 - pont: 5

Továbbra is nagyon jó az állapota.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.024 km)
Lakóház (0.030 km)
Lakóház (0.033 km)
Lakóház (0.044 km)
Lakóház (0.063 km)
Lakóház (0.063 km)
Lakóház (0.071 km)
Lakóház (0.074 km)