Heller - Forgó féle hűtőtornyok

Agrár-ipari
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

lezárt területen találhatóak a használaton kívüli hűtőtornyok,
amelyek a 8-as autóút mellett állnak, azonban ott megállni nem lehet, így az északi oldalról lehetett távolról fényképezni

" HELLER LÁSZLÓ
(1907 - 1980)

Nagyváradon született, 1931-ben szerzett gépész-mérnöki diplomát a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule-n, majd két évig volt kutató az egyetemen, ahol a szilárdságtan speciális területeit tanulmányozta. Hazatérve gépipari és energetikai problémákkal foglal-kozott. A negyvenes években az õ tervei alapján épült az elsõ nagynyomású ipari hõerõmû Ajkán. Ekkor dolgozta ki a világhírû ún. Heller-System eljárást, amely az ipari megvalósításban tevékenyen közremûködõ Forgó László neve alapján Heller - Forgó rendszerként ismert. A II. világháború után megalapította az Egart Rt.-t, amely az államosítás után az õ vezetése alatt elõbb Hõterv, majd Energiagazdálkodási Intézet néven ismert irodává fejlõdött. 1951-tõl a Budapesti Mûszaki Egyetem tanára lett, ahol megszervezte az energia-gazdálkodási tanszéket. Jelentõs tevékenységet fejtett ki az entrópia fogalmának a technikai-tervezõi gyakorlatban történõ bevezetése kapcsán.

1954-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelezõ, majd 1962-tõl rendes tagjává. 1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.
Heller - Forgó-féle hûtõtorony (1958)

Az elvet Heller László dolgozta ki, a berendezést Forgó László szerkesztette. Rendszerükkel az erõ-mûvek fontos problémáját, a takarékos vízfelhasználást oldották meg. Találmányuk lényege az volt, hogy a vákuum-gõzt hideg víz befecskendezésével kondenzálták, cseppfolyósították. A még meleg víz az apróbordás hõcserélõbe került, ott lehûlt, és újból haszno-síthatóvá vált a folyamat ismétlõdésekor. Az egész világon ismerik és alkalmazzák rendszerüket. "

Muszel-malom (2.007 km)
Nemes-malom (2.079 km)