Megújulásunk támogatója:  

Rehabilitációs intézet

azonosító:
+01992
szélesség (lat):
N 46° 42,769'
hosszúság (lon):
E 18° 36,541'
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Középület
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
572
rendelet:
7/2006
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:
2010-09-14 10:38:07

Állapotjelentések

2014.10.30 16:50 janos.egresi állapot: 3 - koordináta: N 46° 42,737' E 18° 36,573' - egyéb

Látogatási dátum: 2013.10.03

A kastélyt jelenleg a Tolna Megyei Önkormányzat üzemelteti, rehabilitációs intézet, és fogyatékosok otthona.

Saját tapasztalat
Díszeitől teljesen megfosztott kastély, parkja viszonylag rendezett, belül nem volt mit fényképezni.
A tetőtérben a grófságból meghagyott, de nem használt, eredeti fűtés tartály, a parkban a grófságból megmaradt fürdő medence, lepusztult, nem használt állapotban.

A település első nevét Pálfalvát, az Apor nemzetiséggel kapcsolatosan emlegetik. Tekintve, hogy az Apor nemzetiség családtagjai között Pál szerepel, ezért feltehető, hogy Pálfalva névadója az Apor nemzetiség egyik Pál nevű tagja. Községünk a Pálfa nevet 1719 óta viseli.
A nép ajkán ma is élő hagyomány szerint a Kossuth Lajos utca (öreg utca) keleti bejáratánál, a mai V. Szabó István telkén lakott egy Pál nevű ember, akinek a háza előtt állt egy nagy akácfa, amely messzire ellátszott és a csónakokkal Cece-Pálfa között közlekedők számára iránymutatóul szolgált. Pálfára jövet szállóigévé lett: Tartsunk Pál fájának! Valószínűbb ez az állítás, amely szerint a falvára végződő községek közül néhányan egyszerűen a -fa végződést vették fel.

Okmányokkal bizonyítható, hogy az Apponyiak Zegg fia Ivánkától származnak egyenes ágon. Az Apponyi nevet a Pozsony megyei Apony váráról kapta a család 1404-ben. Az első Apponyi Tolnamegyében Apponyi Lázár volt, Bátaapáti földesura az Apponnyi család idősebb ágának megalapítója. 1739-ben grófi címet kap. Fia György az első Apponyi, aki a hőgyészi és pálfai birtoknak tulajdonosa. E birtok nem hűségbirtok, hanem vétel útján került a család tulajdonába. Nagy kiterjedésű birtokaikon juhtenyésztés volt a fő foglalkozás, amelyen az idegen -főleg szász- juhászok, ún. számadó juhászok legeltettek. A juhászoknak az uradalom lakást, az állatok számára legelőt biztosított az évi szaporulat feléért. A jövevényeket számadóknak nevezték, innen ered a számadó juhász elnevezés (Illyés Gyula).

Az uradalom a birtok kezelésére és a gazdaság vezetésére nagy számú személyzetet tartott. A földesúr csak néha látogatott a birtokra. Ilyenkor a Pálfa pusztai -a jelenlegi újtelep helyén- a kastélytól keletre és északnyugatra épült többszobás épületet vette igénybe.

A pálfai kastélyt 1924-28 között építette azzal az indokkal, hogy a pálfai határ nyújt neki megfelelő lovaglóterepet. 1959-ben halt meg Pálfán és itt is van eltemetve. Vele sírba szállt az Apponyi uradalom utolsó földesura. Pálfán randkívül nagy szerepet játszott a település kialakításában. Ő építtette a késő barokk stílusú katolikus templomot, a Rácegres pusztai tanyasi iskolát, ahol Illyés Gyula és Lázár Ervin is tanult. Ártézikutat furatott a falunak a tífuszos megbetegedések megelőzése érdekében, nem beszélve a könyvtárról, amit a múzeumnak ajándékozott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magtár (0.059 km)
Számadó háza (0.442 km)
Lakóépület (0.647 km)
Lakóépület (0.713 km)
Lakóépület (0.852 km)
Lakóépület (0.944 km)