Szent Lajos római katolikus templom

Szakrális épület
rövid leírás:
A templomot Bachmann Károly újpesti építész tervezte, 1895 áprilisában kezdődött az építkezés és a templom 1896. augusztus 25-re már használható állapotba került, a II. világháború után felújították.
A templom teljes hossza 58,76 m. A toronykereszt magassága pedig 51.71 méter.
1996-ban, a templom centenáriumára az orgonát újították fel, s egy új harangjátékot kapott a templom, melynek megszólaltatásához 24 kis harangot öntettek hollandiai öntőmesterekkel. 1998-ban a harangjátékot iparművészeti alkotássá nyilvánították. 1997-től 2000-ig egy új oltárral bővítették, s felújították a templomot és annak környezetét.
A templomban őrzik a Szent Korona, a jogar és az országalma hű mását, amit 1966-ban Bartha Lajos ékszerész készített. Egy festett koronázási palást, a koronázási kard másolata, Szent István király csontereklyéje, Lehel kürtjének hű másolata, a torinói Krisztus-lepel hű másolata és egy Királydomb az egykori vármegyék földereklyéivel is gazdagítja a templomot.

adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja: