Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
+01645
szélesség (lat):
N 46° 40,373'
hosszúság (lon):
E 20° 40,387'
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Szakrális épület
megye:
Békés
helység:
rendelet:
8/2002
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:
2010-07-12 13:39:39

Állapotjelentések

2018.08.04 09:09 Emese62 állapot: 5 - koordináta: N 46° 40,373' E 20° 40,387' - pont: 51

"A templom bemutatása:
A nagyszénási római katolikus templom, klasszicizáló neoromán stílusú épület, a község főutcáján a Hősök útján található. Már messziről szembe tűnő, magas, karcsú tornya, amely nem a román stílus sajátja, de a tornyon elhelyezett lőrésszerű ablakok mégis erről tanúskodnak. A főbejárat timpanonja a jáki bencés apátsági templom főkapuját utánozza, egyszerűbb formában, az apostolszobrok nélkül. A főbejárat barnára pácolt tömör fa kapuja is, a román stílusjegyeket hordozza magán.
A templomba belépve a főoltárt pillantjuk meg, mivel az oldalhajókat csak közelebb lépve lehet felfedezni, így a templomtér első pillantásra egy-egységet alkot. A főoltár oltárképe Szűz Mária mennybevételét ábrázolja, Dinnyés Ferenc festőművész alkotása.
Az oltárkép jobb és bal oldalán két angyal található, akik a templom felújítása előtt kezükben háromágú gyertyatartót tartottak, jelenleg ez nincs a kezükben. A főoltár szintén klasszicizáló neoromán stílusban készült, és hasonlóan a templom többi berendezési tárgyához, fehéres tojáshéjszínű és arany díszítést kapott.
A szentély részt és a hajót az áldoztató rács választja el egymástól, amely kőből épült és eredeti állapotába lett visszaállítva, így visszakerült rá a korábban leszerelt kétszárnyú ajtó is.
A szentélyből a papi szék az újonnan kialakított liturgikus térbe került vissza, egy díszesebb, trónszékszerű gótikus stílusú székből, és két kisebb támlátlan zsámolyból áll.
Az áldoztató rácson túl, a hajóban található a szentély bal oldalán a szószék, szintén a templom stílusában készült, kissé Gótizáló, de díszítésében megegyező. A nagyváradi székes káptalan ajándéka a templom számára.
A szentély elején az áldoztató rács mellett helyezték el, Liseiux-i Kiss Szt. Teréz, és a Boldogságos Szűzanya szobrait, külön emelvényeken.
A keresztelő kút az áldoztató rácson túl, a szentélyben található a főoltártól jobbra,és hasonló stílusban készült, mint a többi berendezési tárgy.
A szembe tekintő miséző oltár és a felolvasó állvány, a templomszentelés évfordulójára újonnan készült alkotás, fenyőfából készült és vöröses - barnás pácolást kapott. Dr. Nagy Gábor Úr adománya a templom számára.
A szószéktől balra, az oldalhajóban található mellékoltár Szent Antal tiszteletére van szentelve, az oltáron a szent szobra látható.
A jobb oldali mellékoltár, Jézus Szíve tiszteletére szentelődött.
A Szent Antal oltárral szemben, az oldalhajóban, az eredeti állapotában visszaállított Czifrai-kápolna oltára található, eredetileg a Feltámadt Krisztust ábrázoló oltárképpel, ebbe az oltárba 2006-ban készült el a Szent Györgyöt ábrázoló festmény, Gonda Anna naiv festő munkája. Az oltáron minden az eredeti állapotában van helyreállítva.
A kóruson, két manuálos pedálos orgona helyezkedik el, ez az orgona az 1960-as években készült, elődjét az orosházi templomból megvett régi orgonát Kelenföldre adták el.
A gyóntatószék a templom kórus alatti részében kapott helyet. A kórus oszlopain, fali tartókon Szent Antal és Szent Ferenc szobrai vannak elhelyezve, illetve a keresztúti stációk festményei."
forrás:https://nagyboldogasszony.gportal.hu/gindex.php?pg=14410716

Jó állapotú szép templom, a tetőszerkezet ép a csatornák eldugultak a sok falevéltől, a kerítés szép új, adományokból épült a parókia épülete is rendben van, a belső tér egyszerű, de az üvegablakok szépek. Az óramű is működik, a harangok is szóltak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.258 km)
Lakóépület (0.417 km)
Posta (0.449 km)
Lakóépület (0.607 km)
Lakóépület (0.608 km)
Lakóépület (0.659 km)
Lakóépület (0.811 km)
Köztéri kút (0.816 km)
Lakóépület (0.840 km)