Megújulásunk támogatója:  

Pince-kápolna

azonosító:
1290
törzsszám:
15819
szélesség (lat):
N 47° 24,901'
hosszúság (lon):
E 19° 0,915'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
228506
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Ún. pince-kápolna, 1780 körül, egykori lakóház pincéjében.
külső leírás:
Jellege:
Pincerendszer kápolnával, a 18. század második feléből.
Az L-alakú pincerendszer feltételezhetően a felette álló ház rendszerét követte. A pincék kéthajósak, átkötésekkel. Az L egyik szárának végében található a kápolna.

Belső:
Az ún. pince-kápolna terme szegment dongaboltozattal fedett, kis belmagasságú, négyzet alaprajzú helyiség, amelybe egyetlen, szegmentíves záródású keretezetlen nyílás vezet. A bejárat felett kívül kő tábla áll, amelyben két, felhőkből kinyúló kéz látható, "ES LEBE DIE FREUNDSCHAFT" felírással. Belül, a bejárat két oldalán, a sarokban egy-egy szenteltvíztartó edényhez hasonló kő medence áll. A két oldalfalat egy-egy nagyméretű, széles, szegmentíves fülke tagolja. A bejárattal szemben feltáruló fal előtt végigfutó kis kő padkán, a sarkokban, egy-egy copf kőváza áll. A tengelyben boltozatig érő edikulás motívum emelkedik, relief-szerűen faragott nemesi címert fogva közre. Az edikulához ma már hiányos, félköríves alaprajzú mensa-építmény csatlakozik. A párkány frízében "ATHANAS PULLJEWICS", a párkány felett "FÜR SICH UND NACHKÖMLINGE" felirat olvasható.

Állapotjelentések

2011.06.13 06:52 prozak01 állapot: 2 - pont: 6

Sajnos nem változtak az állapotok: a kápolna nem látogatható, környezete elhanyagolt. A közelében még látható az egykoron a pince-kápolna felett álló lebontott lakóház padlózatából egy darab.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.344 km)
Lakóépület (0.356 km)
Lakóépület (0.370 km)
Barlanglakások (0.803 km)
Kúria (1.245 km)
Lakóház (1.987 km)