Megújulásunk támogatója:  

Református templom és lelkészlak

azonosító:
12158
szélesség (lat):
N 46° 50,568'
hosszúság (lon):
E 17° 58,216'
védettség:
Védetté nyilvánítási eljárás alatt
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Somogy
helység:
helyrajzi szám:
21, 22/3
település KSH kódja:
19460
földhivatal:
Siófok Körzeti Földhivatal

Állapotjelentések

2014.03.10 12:19 Patikus állapot: 4 - pont: 30

A templom felújítása elkezdődött a „ Darányi Ignác Terv „ támogatásával, ez majdnem16 millió forint. A munkálatok jelenleg is folynak.
A templom állapotát felmérő szakértő 2010-ben az alábbi hibákat javasolta kijavítani :
"Utolsó felújítása:
1980-ban új sík pala tetőfedés készült, lecserélték a toronysisak bádog-fedését, felújították az épület belső és külső falfelületeit.

Jelenlegi állapota: / 2010- ben/
Csaknem kifogástalan. A templom nyugati falán azonban erős repedések észlelhetők. A 2002. óta itt tevékenykedő lelkész elmondta, hogy ezek a repedések már érkezésekor is megvoltak, de azóta fokozatosan és erőteljesen növekedtek. Annyira, hogy két évvel ezelőtt az egyik faablak, minden külső ráhatás nélkül, tokostól kiesett a helyéről. A repedések a nyugati fal süllyedésére utalnak. Ennek oka az, hogy a nagy lejtésű domboldalon elhelyezkedő épület nyugati vége meglehetősen magas, a fal közelségében kialakított rézsűs feltöltésen áll. A keleti oldalon magasodó domboldal felszíni és esetleges rétegvizei a templom lábazatát nyaldosva, a löszös talajú feltöltést áztatva vonulnak le a völgy irányába.

Javaslat:
A templomépületet mérnöki módszerekkel kell megvédeni a felszíni- és az esetleges rétegvizektől. A vízgyűjtő területről érkező vízmennyiség számított adataira, valamint fúrásos talajvizsgálat eredményeire támaszkodva kell megválasztani és megterveztetni a védekezés leggazdaságosabb és legbiztonságosabb módozatait. Ezek lehetnek a tereprendezéssel párosuló felszíni vízelvezető árkok, rétegvizek jelenléte esetén az épület falsíkjaitól biztonságos távolságra kiépített, kaviccsal feltöltött, a nyugati rézsűlábánál kivezetett dréncsövekkel ellátott szivárgó-árkok, illetve ezek kombinációi. Ennek elkészülte után lehet
és kell a falrepedéseket kiékeléssel megszüntetni.

Sürgősség:

Mivel a falrepedések gyorsuló tágulása rövid néhány év alatt következett be, a templom falainak várhatóan fokozódó állagromlását megelőzendő, a legsürgősebben meg kell valósítani az épület felszíni és rétegvizek elleni védelmét. "
Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

kőkereszt (4.129 km)
kőkereszt (4.250 km)
Tájház (4.257 km)
Lakóépület (4.258 km)
pince (4.261 km)
kőkereszt (4.262 km)
kerítés (4.265 km)