Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A földszintes lakóház zártsorú beépítésben áll az utca K-i oldalán. Utcai szárnya valószínűleg Tichy Ödön építőmester terve szerint épült. A szélesebb utcai-, és két, vékonyabb, udvari szárnyból álló U-alakú együttes kis udvart övez. Szecessziós homlokzata 4+1 tengelyes, a D-i, szélső axisban van a felülvilágítós, ornamentális keretezésű gyalogkapu. Az épület középtengelyét és a kaput a főpárkányra ültetett attika emeli ki. Az attikák homlokoldalaira emblémaszerű, ornamentális reliefdíszek kerültek.
külső leírás:
A most vizsgált, viszonylag kicsi, L-alakú telek Pécs történelmi belvárosának K-i határánál, már a Budai külvárosban fekszik. A Felsőmalom u. 15. szám alatti földszintes lakóház zártsorú beépítésben áll az utca K-i oldalán. A szélesebb utcai-, és a hozzá K-ről csatlakozó két, vékonyabb, udvari szárnyból álló U-alakú együttes kis udvart övez, s a telek D-i része beépítetlen. Jól látható, hogy a most kétlakásos ház több építési periódus során nyerte el mai formáját. A részben alápincézett, síkfödémes épületen nyereg- és féltetők vannak. Az utcára, Ny-ÉNy-ra néző, 5 nyílástengelyes (4+1) főhomlokzat az utcakép érdekes színfoltja, fontos eleme. Szecessziós stílusú, míves homlokzatarchitektúrája egy az átlagosnál felkészültebb kismester kezére vall. Díszítését zömmel stukkóból készült, előre gyártott elemekből állították össze. A nyílások egyenes záródásúak. Ennek ellenére az ablakok keretelésénél a szemöldökdíszek, kissé megtört vonalú, szegmentíves záródásúak. A homlokzatot - a bizonyára másodlagos, műkő lábazat felett - függőlegesen tagoló, a profilált zárópárkány (csonkapárkány) alsó elemeit golyvázó pilaszterek felső részén karakteres, művészi megformálású szatírmaszkokat helyeztek el, amelyek szintén stukkóból készültek.
állapot leírása:
Az ingatlan műszaki állapota jó. Az épület felújítása és udvari szárnyának átépítése jelenleg folyik.

Szép, díszes épület, sajnos változatlan állapotban

Irodák (0.091 km)