Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
12110
törzsszám:
11289
szélesség (lat):
N 46° 19,969'
hosszúság (lon):
E 18° 17,197'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ev. templom
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
59, 60/2 (környezet: 48, 51, 58, 60/1, 60/3)
település KSH kódja:
4899
földhivatal:
Komló Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Az utca vonalától hátrahúzva, É-d-i tengellyel szabadon álló, egyhajós, félköríves záródású, nyeregtetővel fedett, homlokzati tornyos, hagymakupolás templom. Az épület a késő barokk, klasszicista és romantikus elemeket provinciális modorban ötvözi.
külső leírás:
Az evangélikus templom Baranya megye ÉK-i sarkában, a Hegyháton található Bikal község területének K-i részén, a műemléki védelem alatt álló Puchner-kastély (trsz.: 9132) közelében áll. A hosszú, egészen a római katolikus temetőig nyúló szalagtelek D-i, utcai részét 1950 körül leválasztották. A templom jelenleg nyeles telken áll.
Utcától a telek belseje felé hátrahúzott, É-D-i tengellyel szabadon álló, egyhajós, félköríves záródású, nyeregtetővel fedett, homlokzati tornyos, hagymakupolás épület. A templom hódfarkú cseréppel fedett, a gerinc É-i végére bádogcsillagot tettek. A szentély fala sima, míg az oldalhomlokzatok vakolt lábazattal, vakolatlizénákkal és a profilált párkány alatti, fogazott szalaggal tükrökre osztott. Az oldalhomlokzatok három-három tengelyesek, a karzatszinten három, a földszinten egy (K), illetve kettő (Ny) ablak nyílik. A szentélyzáródáson a hosszhomlokzatok meghosszabbításaként egy-egy ablak nyílik a karzat szintjén. Az ablakok keretezetlenek és szegmentív-záródásúak. A K-i oldalkaput néhány évtizeddel korábban falazták be.
A D-i homlokzati torony kissé kilép a homlokzatból. A kőkeretezésű kapu félköríves záródású, felette félköríves ablak, a padlásszinten négy-körcikkelyes (lóhere formájú) ablak nyílik. A két kapuszárny még az eredeti. Az oromfal lépcsős, alatta ívsor húzódik, a homlokzat sarkain sarokpilléren egy-egy urna áll. Az övpárkányt törpe-konzolsor tartja. A harangszinten sarokpilaszterek láthatók, négy oldala félköríves ablakokkal nyitott, a toronytestet órapárkány zárja, felette hagymakupola az 1869-es évszámmal.
állapot leírása:
A templom épülete és berendezése jó műszaki állapotban van.
átfedő műemlék:
evangélikus templom (2009.06.17 18:11 Zerind)

Állapotjelentések

2020.05.23 15:30 ngabi állapot: 4 - pont: 14

Az utca felőli rész és a torony be lett festve, oldalról elég rossz állapotban van!
Régen használhatták, mert a téglalépcsőn fél méteres gaz van!

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.027 km)
Lakóépület (0.039 km)
Lakóépület (0.056 km)
Lakóépület (0.291 km)
Lakóépület (0.362 km)
Lakóépület (0.363 km)
Lakóépület (0.373 km)