Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
12064
törzsszám:
16221
szélesség (lat):
N 47° 29,474'
hosszúság (lon):
E 19° 4,064'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
eredeti altípus:
bérpalota
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
többlakásos lakóház
jelenlegi altípus:
bérpalota
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
36637 (környezet: 36645, 36646, 36647, 36636, 36638, 36628, 36612, 36613, 36615, 36614)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Ny-K irányú, szabálytalan "L" alaprajzú épület észak felé nyitott szárnyakkal. A neoreneszánsz stílusjegyeket követő homlokzat négytengelyes, kétemeletes. A bal első tengelybe helyezték el a bejáratot, mely egy magas élkeresztboltozatos előcsarnokba vezet. Innen nyílik az udvar és jobbra a főlépcsőház. A lépcsőház magasföldszinti részét Pallladio-motívumos féloszlopok, tükörboltozat, kagylós falfülkék díszítik. Az első emeleten a legreprezentatívabb lakás kapott helyet. A két udvari szárny három emeletes, csatlakozási pontjukban egytengelyes, a sarkot lemetsző, csigalépcsős melléklépcsőházi szakasszal. Az épület terveit Novák Ferenc készítette.
külső leírás:
A Horánszky utca középső szakaszán a Vörösmarty Gimnáziummal átellenben, zártsorú beépítésben, Ny-K irányban fekszik a szabálytalan "U" alaprajzú épület nyitott szárnyaival észak felé nézve, melyek udvart fognak közre. Az épület külső homlokzatával illeszkedik a Belső-Józsefváros egykori patinás, gazdag építészei elemekkel kialakított historizáló palotaegyütteséhez.
Az utcai homlokzat négytengelyes, bal szélső tengelyében kapott helyet a bejárat, melynek falsíkja hangsúlyosan előreugrik. A járdaszintre pinceablakok nyílnak, melyeknek falsávja rusztikus kváderkövekkel kiképzett. Felettük sávozott falsíkban téglalap alakú ikerablakok láthatók. Ehhez a két szinthez tartozik a bal szélső tengely íves kapubejárata. A kapu szépen mintázott, indás-leveles kovácsoltvas kiképzésű, mely felett, az első emelet erkélyszerű kiszögellése alatt maszkos, pálma és akantuszleveles díszítmény terül el.
A felső két emelet falsávja halványan sávozott. A magas földszint és az első emelet között osztópárkány fut, mely felett az első emeleti ablakok síkja mélyített, így az azokat elválasztó falsáv előreugrik. Ezekben a sávokban két szélen kompozitfős pilasztereket és közöttük kagylómintás falfülkéket helyeztek. Az ablakok itt hármas tagolásúak, melyeknek kötény része is tovább folytatja a falsíkok előre hátra mozgását. A szemöldökmezőben maszkos-indás díszítősáv fut. A bejárati tengely domborúan ugrik előre. A díszítmények itt még gazdagabbak. Az ablakokat pilaszterek választják el egymástól és az ablakkötényben zsinóros-bojtos táblamotívum tűnik fel. A második emeletet még erőteljesebben tagolt osztópárkányra ültették. Kagylós falfülkék felett keretezett, egyszerűbb falmezők kaptak helyet, melyek bélletes, íves ikerablakokat fognak közre. Az ikerablakokat féloszlop választja el, oldalaikon pedig a már leírt pilaszterek állnak. Ablakok felső, íves bélletét kiugró, konzolra emlékeztető zárókő és lemenő íveik közt medalion díszíti. A bejárati tengely megtartotta három nyílását, ám ezeket gazdag szobrászati dísszel ellátott íves, fogrovatos párkányzattal tagolt oromzat fogja át. Az ablakok sávját újabb osztópárkány zárja le, majd e felett sellők által tartott címerpajzsos falszalag húzódik az ablaknyílások hosszában. A házat többszörösen tagolt rozettás, konzolokra támaszkodó koronázópárkányzat zárja, a homlokzat elé hangsúlyosan előre ugratva.
állapot leírása:
Az épület külső homlokzata jó állapotban van, az udvari homlokzatok és lépcsőházak azonban nagymértékben elhanyagoltak, a vakolat hullik, a penészedés nyomai láthatók és a lépcsőfokok is erősen kopottak.

Állapotjelentések

2014.05.25 09:49 pszirmai állapot: 5 - pont: 15

Nagyon szép állapotban van, át is lett festve, szerintem vidámabb lett tőle:-).
Kapuja még mindig gyöngyőrű :-).

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

iskola (0.049 km)
iskola (0.049 km)
társasház (0.065 km)
Lakóépület (0.091 km)
Lakóház (0.092 km)
Lakóház (0.119 km)
Zichy-palota (0.121 km)
Lakóház (0.128 km)