Szent Rozália-kápolna

kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Csongrád
Szeged Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Neobarokk stílusú kápolna, melyet a Nagy Árvíz során erősen megrongálódott 1738-39-es építésű Szent Rozália-kápolna helyére emeltek Nendtvich Gusztáv tervei alapján 1881-83 között. A Dóm tér kialakításakor, 1928-ban, az épületet - darabjait megszámozva - Ligeti Béla építészmérnök irányításával jelenlegi helyére szállították, s ott kibővítve építették fel. 1938 óta görög-katolikus plébániatemplomként működik.
külső leírás:
Az előcsarnokkal megtoldott görögkereszt alaprajzú kápolna a Lechner tér északnyugati részén lévő kis dombon áll, kapujához két oldalról lépcsősor vezet. A főhomlokzat a kápolna méretéhez képest díszes kialakítású. A két szélen posztamensen álló toszkán lizénák tagolják, középső része rizalitszerűen előreugrik, itt nyílik a bejárati ajtó, amelynek gazdagon faragott, levélfejezetes pilaszterekkel díszített keretelését felül íves, tagolt szemöldökpárkány zárja. A fa ajtószárnyak szintén díszes kialakításúak, az ajtószárnyak közepén egy-egy görögkereszttel. A bejárat két oldalán egy-egy félköríves záródású falfülkét alakítottak ki, szintén gazdag kereteléssel. A falsíkok vízszintesen fúgázottak, az erőteljes főpárkány alatt a középrizaliton négy, a lizénák vonalában egy-egy triglif található. A többi homlokzat kevésbé díszes kialakítású: kis, félköríves záródású ablakok találhatóak rajtuk, a szentély falán pedig falfülke. A kereszthajó- és a szentélyfal a már főhomlokzatról ismert toszkán lizénákkal van tagolva. A főhomlokzat középtengelyében tömzsi, négyszögletes kis torony emelkedik. A toronytesthez való átmenetet íves oromfal képezi, az orommező közepén lévő, félköríves falfülkét hermafejezetes pilaszterek keretezik. Az egykor az oromfal két oldalán álló kővázák ma már nincsenek meg. A torony mind a négy oldalán egy-egy íves szemöldökpárkányú ablak nyílik. A koronázópárkányt konzolok támasztják alá, a toronysisak íves kis kupolája nyolcszögletes lanternával zárul, a tetején kereszttel.

állapot leírása:
A kápolnát 1997-ben külső-belső felújítási munkálatoknak vetették alá. A felújítás alapjául az 1929-es - áthelyezés utáni - állapot szolgált, így az akkor, és a későbbiekben eltüntetett részletek (vízszintes fúgázás, kővázák) nem kerültek vissza a homlokzatra.
Az épület jelenleg jó állapotban van, problémát okoz azonban a Lechner tér süllyedése, melynek következtében a templom lábazata mellett egyre nagyobb repedések keletkeznek. A bejárat előtti járda fokozatos süllyedését is kb. 5 cm-es újonnan rátett réteggel kellett már kompenzálni, a megoldás azonban esztétikai szempontból kívánnivalókat hagy maga után.
Rozália kápolna (2009.06.15 10:21 Zerind)

2013.10.13 17:59 zaphodbeeblebrox állapot: 5 - pont: 15