Baranya
helyrajzi szám:
180, 60/7 (környezet: 60/8, 125, 164/10, 164/14, 164/16, 165/1, 165/2, 169, 179, 181, 182, 183/1, 183/2, 183/3, 187, 194/1, 194/2, 195)
30836
Komló Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A mai templom a török hódoltság alatt rombadőlt középkori templom helyén épület. 1733 és 1970-ban. Szent Miklós tiszteletére szentelték. A K-en félköríves apszissal, Ny-on toronnyal és az É-i oldalon sekrestyével bővített, téglány alaprajzú templom a település központjában, utak kereszteződésében kialakult, egyik oldalán támfallal megerősített magaslaton áll. A templom homlokzatai díszítetlenek. Az egyhajós belsőt háromszakaszos hevederes csehboltozat fedi. A templom oltárai és szószéke barokk alkotások. A szentélyben Szent Miklós olajképe, két oldalán Gebauer Ernő 1943-ban festett freskói láthatók. Szintén Gebauer készítette a diadalív kompozícióját.
külső leírás:
A K-en félköríves apszissal, Ny-on toronnyal és az É-i oldalon sekrestyével bővített, téglány alaprajzú templom a település központjában, utak kereszteződésében kialakult, egyik oldalán támfallal megerősített magaslaton áll. A toronytörzs déli oldalán egymás felett 2 nyújtott, négykaréjos ablak látható, felette, az egyszerű, csúcsban végződő toronysisak alatt négy oldalt félköríves harangablak kapott helyet. Az É-i fal áttöretlen, dél felől mellékbejárat nyílik a templomba, a déli falat három, félköríves lezárású ablak tagolja. A templom homlokzatai díszítetlenek.
állapot leírása:
A templom lecsupaszított, s ezáltal jellegtelenné lett homlokzatának lábazati zónája erősen átázott. A tetőzet állapota sürgős beavatkozást igényel, mivel a boltozat és az oldalfalak folyamatosan áznak, így a festés sok helyen pereg, a falak foltosak. A szentélyben található "Vajk megkeresztelése" című freskó jelenlegi állapota is erre vezethető vissza: a kép kb. negyede erősen átázott, ennek következtében az említett részen a színek erősen megfakultak, helyenként csak a kontúrt látni. Szigetelési problémákból adódó erős (mohás) átázások nyomait látni a templombelső lábazatán is.

Kisebb lábazati hibákat láttam a templom oldalán. Az orgona felett is beázás nyomai láthatók.

Mária-kápolna (0.037 km)