Megújulásunk támogatója:  

Mentőkórház

azonosító:
11740
törzsszám:
16187
szélesség (lat):
N 47° 30,527'
hosszúság (lon):
E 19° 3,559'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
palota
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
egészségügyi és szociális épület
jelenlegi típus:
kórház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
28833
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Kétemeletes, neogót, zárt utcai beépítésű magánpalota, U-alaprajzú épület, belső udvaros kialakítással. A neogótikus stílus dominál a belső terekben is, melyek megközelítőleg eredeti formájukat a földszinti fogadóterek csillagboltozataiban, a lépcsőházban valamint a második emelet festett stukkódíszében és falba épített kandallójában őrzik. (Fellner Sándor)

külső leírás:
A kétemeletes egykori magánpalota zárt utcai beépítésű, U-alaprajzú épület, belső udvaros kialakítással. Utcai homlokzata négytengelyes. A szinte teljes egészében alápincézett épületnek az egyeneszáródású, négyszög alakú alagsori ablakai nyílnak az utca szintjére. Felettük a homlokzat síkjából két enyhén kiugró párkány húzódik végig, melyek közül a felsőn ülnek a magasított földszint ablakai. A jobb szélső tengelyben nyílik az épület profilozott kereteléssel elátott, lapított csúcsívvel záródó bejárata, mely fölött jobbra olvasható Fellner Sándor építész neve és az építés befejezésének dátuma. A többi három tengelyben kőrácsokkal osztott hármas ikerablakok találhatók, melyek háromkaréjos záródást kaptak. Az ikerablakokat felül egy-egy egyenes vonalú szemöldökpárkány fogja össze, a széleken faragott konzolok, melyekből függőleges falsávok indulnak. Ezek keretezik a második szint ablakai alatt lévő parapetmezőket, melyeket szimmetrikus elrendezésben 3-3 sarkára állított négyzet és az azokat körülvevő ornamentális dísz tölt ki. A második szinten már mind a négy tengelyben ablakok nyílnak - háromkaréjos záródású, kettős ikerablakok, melyeket külön-külön csúcsíves vonalú szemöldökpárkány keretez, a csúcsokon virágdísszel. A jobb szélső, bejárat fölötti tengelyben háromkaréjos alaprajzú, kőkorlátos erkély található. A második és harmadik szintet enyhén kiugró vízszintes párkány választja el, ezen ülnek a harmadik szint nyílásai, melyek a legegyszerűbb kialakításúak: háromkaréjos záródású kettős ikerablakok, félköríves szalagkerettel körülvéve. Az épület profilozott koronázópárkánnyal záródik, mely fölött félnyeregtető magasodik.
Az udvari homlokzatok díszítetlenek, az ablakok különböző kialakításúak: szegmensívű, egynes, csúcsíves vagy háromkaréjos záródásúak. A lépcsőház csúcsíves és a második emelet háromkaréjos ablakai körül az ablak vonalát követő falsávos keretezés látható.

állapot leírása:
Az épület külső homlokzatai viszonylag jó állapotban vannak. A Mentőkórház kiköltözése után megkezdődött a belső terek felújítása, mely szakaszosan halad előre.

Állapotjelentések

2010.12.15 09:23 rlevente állapot: 4 - pont: 4

Változás nincs: beszürkült homlokzat, falon kívüli villanyszerelés, kisebb hibák a díszítésben...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.006 km)
Lakóház (0.134 km)
Lakóépület (0.217 km)
"Jellinek-ház" (0.253 km)
Lakóépület (0.258 km)
Fáklya-klub (0.261 km)
Lakóépület (0.275 km)