Magtár

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
mezőgazdasági tároló
magtár
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Esterházy-Koós birtokközpont magtára az 1780-as évek körül épült majorsági együttes része volt. A kétszintes, téglalap alaprajzú, boltozott pincével ellátott épület az uradalom gabonatárolására és borospinceként szolgált. Szintjeit egyszerű vakolatpárkány tagolja. A főbejárat a DK-i homlokzat közepén nyílik, melyhez az 1948-ban hozzáépített irodarész csatlakozik. A falak márgapalából készültek. A szellőzőablakokat kovácsoltvas ráccsal látták el. A majorság többi épületét a II. világháború után elbontották.
külső leírás:
A magtár kétszintes, kb. 40 x 14 m-es, téglalap alaprajzú épület. Az épület egésze boltozatosan alápincézett, a falak vastagsága kb. 1 méter. A falak anyaga helyben bányászott, főként sárgásbarna, sorosan rakott márgapala, vakolata sárga színű, több helyütt is hiányos, így jól látható a szépen rakott kőfal. Az épület szintjeit kívülről egyszerű vakolatpárkány tagolja. Az épület főbejárata délkeletről, középütt nyílik, melyhez az 1948-ban hozzáépített irodarész csatlakozik. Az északnyugati oldalon jól látható, hogy a majorudvar felé is van egy elfalazott bejárat. A pinceajtó az épület délkeleti sarkán nyílik.
A szellőzőablakok a felső két szinten egyszerű kovácsoltvas ráccsal vannak ellátva, jellemző méretük 90 x 50 cm, a pinceszellőzőké ettől kisebb (kb. 30 x 30 cm), de az azokat körülvevő falmélyedés megegyezik a felső ablakok méretével. Összesen mintegy 61 db szellőzője van a magtárnak, ezek egy része az épülethez hozzáépített részekkel eltakarva.
A pince és a földszint szellőzőablakai egymás alatt nyílnak a délkeleti és északnyugati főhomlokzaton (jellemzően soronként 9 db), azonban az első emelet ablakai rendre mintegy 20 cm-rel eltolódtak az alsó két szinten lévőkhöz képest. A tetőzet jelenleg eternitpalával fedett, gerincmagassága az egykorihoz képest alacsonyabb, a tetőszellőzők hiányoznak.
állapot leírása:
Az épület falairól a vakolat nagy darabokban hullik, a tetőzet palával fedett, gerincmagassága az egykorihoz képest alacsonyabb, a tetőszellőzők hiányoznak. Jelenleg használaton kívül áll.

2011.06.29 12:10 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 32,331' E 20° 43,705' - pont: 15

Örvendetes változás állt be a magtár állapotában, ugyanis már majdnem készen van a felújítása, csak kisebb munkák vannak még hátra, illetve némi tereprendezés, és rövidesen, néhány napon, illetve héten belül át is adják: új funkcióját Művészetek Magtára névvel illetik. Az épületet a napokban fedték le egyébként valamilyen kerámia tetőcseréppel.
Az állapot némileg megelőlegezve: kitűnő.