Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11689
törzsszám:
11167
szélesség (lat):
N 47° 59,585'
hosszúság (lon):
E 18° 51,724'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
népi lakóház
jelenlegi altípus:
parasztház
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
677/7 (környezet: 672, 678, 681, 685/3, 686, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 706/2, 707, 708, 709)
település KSH kódja:
4181
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
Vegyes
rövid leírás:
Lakóépület, népi, 19. sz. A település központi terének sarkában, szabálytalan alakú telken, a telek belsejében, az utcavonalra merőleges elhelyezkedésben áll. Eredetileg háromosztatú, szoba - konyha - szoba alaprajzú, később kamrával bővített, a konyhában rakott tűzhely és szabadkémény. Istálló csatlakozik hozzá.
külső leírás:
Telekelrendezés

Szabálytalan alakú telken, a szomszédos telkek épülettájolásával párhuzamos fekvésben, ám azzal szembe nyíló bejárattal áll a lakóépület az utcavonaltól beljebb, kis előkerttel. A lakóépület és - a részben szintén lakófunkcióban használt - melléképületei soros elrendezésben, közös tető alá építve helyezkednek el. Az udvar végében a lakóépületre merőleges fekvésű, romos állapotú gabonáskamra áll. Korábban fekvődeszkás deszkakerítés, deszka nagykapu és függőleges deszkázatú kiskapu határolta a telket.

Szép arányú lakóépület, a kis nyílászárókkal tagolt, egységes, viszonylag nagytömegű, fehérre meszelt épülettesten arányos méretű kontyolt nyeregtető ül, körben kissé túlnyúló ereszalját képezve. Az utcai homlokzaton két kisméretű, négyszemes, egyrétegű, a belső falsíkon elhelyezett ablak található. Az udvari homlokzat nyílászárói szabálytalan ritmusúak, az első szobából egy kisméretű ablak, a konyhából egy félajtós ajtó és mellette a padlásfeljáró ajtaja, a hátsó szobából két hatszemű, egyrétegű ablak, a kamrából egy ajtó és egy kisablak az istállóból pedig egy deszkaajtó és egy ablak nyílik az udvarra.
Melléképületek
A két lakóépülethez soros elrendezésben, közös tető alá épített istálló kapcsolódik. Az istállóban megmaradt a jászol. Az istálló padozata döngölt föld.
Az udvar végében keresztben gabonáskamra áll, melynek falazata - az istállóhoz hasonlóan - sárba rakott erdei és patakkő. A gabonásnak két helyisége van.

állapot leírása:
A lakóépület első helyiségeinek falszerkezete jó állapotú, csak a felületképzés - a tapasztás és a meszelés - málladozik. A lakóépület hátsó részének falazata rosszabb állapotú. A tetőszerkezet és a nyílászárók is felújításra szorulnak.
A gabonáskamra romos, hátsó fala teljesen kidőlt, az épület valószínűleg csak rekonstrukcióval állítható helyre.

Állapotjelentések

2017.07.27 17:19 fehér állapot: 4 - pont: 42

Az udvar felé eső kőoszlopos tornácos oldal változatlanul jó állapotban van, de a homlokzaton és a szomszéd udvar felé eső részen jelentkeznek már kisebb-nagyobb falhibák. Ezek valószínűleg csapadéki eredetűek, illetve a vakolat minőségével függhetnek össze.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.