Megújulásunk támogatója:  

Szalmaváry-sírkápolna

azonosító:
11668
törzsszám:
11173
szélesség (lat):
N 47° 23,649'
hosszúság (lon):
E 17° 36,384'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
eredeti altípus:
Temetőkápolna
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
kápolna
jelenlegi típus:
r.k. kápolna
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
701 (környezet: 702/2)
település KSH kódja:
21777
földhivatal:
Pápa Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A település K-i határában szabadon álló, nyolcszögletű, vakolatlan, kupolával fedett, neoreneszánsz stílusú téglaépület, melyhez DNy felől alacsonyabb, nyeregtetős épületrész csatlakozik. Kriptája 7 sugárirányban elhelyezkedő sírkamrát tartalmaz. Építtette a Szalmavári Kovács János táblabíró.
külső leírás:
A település belterületén, annak K-i határában, a Lovászpatonára vezető út mellett, útkereszteződésben, bekerítetlen, ma már nem temetőnek használt saroktelken szabadon álló, centrális, nyolcszögletű, kupolás, vakolatlan téglaépület, D-Ny-i oldalához alacsonyabb, téglány alaprajzú, nyeregtetős épületrész csatlakozik. A kupola és a nyeregtető egyaránt horganyzott acéllemez borítású. A sírkápolna alatt kripta található. A kupoladobon négy, egyszerűen keretezett csúcsíves ablak nyílik, az ablakok alatt virágdíszes kerámiatondó. É-K-en nyíló duplaszárnyú bejárata kváderezést imitáló vakolatkeretezésű: a palmettás fejezetű pilaszterek üres boltmezős boltívet tartanak.
állapot leírása:
Az épület rossz állapotban van, nyílászáróit betörték, kriptáját meggyalázták, a földalatti sírbolt földjét koporsódarabok és emberi csontok borítják. Az épületből minden mozdíthatót elvittek. Az egyik sírkamra bejárata beomlott. A kovácsoltvas kerítést, az emléktáblák, a lábazati mészkőlapok, és egy emlékkereszt eltűnt. Az elhunytak neveit őrző falfülkék üresek, a márványtáblákat elvitték.

Állapotjelentések

2013.09.05 11:56 tomki állapot: 2 - pont: 31

Változatlan

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.