Fonyód-Bélatelep MJT

Terület
Műemléki jelentőségű terület
Történeti településmag
Somogy
helyrajzi szám:
6439, 6438, 6433, 6430/3, 6430/2, 6429/3, 6428, 6426, 6420, 6417, 6414, 6699, 6416, 5956, 6025, 6026, 6027, 6028, 6029, 6030, 6406, 6407, 6409, 6410, 6411, 6412, 6413, 6415, 6031/1, 6408, 6418, 6421, 6422, 6423, 6424, 6425, 6427, 6429/1, 6429/2, 6431, 6432, 6441, 6442, 6695, 6700, 6701, 6702, 6022, 6430/1, 6434, 6435, 6436/1, 6436/2, 6437, 6440, 6419/1, 6419/2
14632
Balatonboglár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Bartók Béla 22-80. Villasor, historizáló, 19. sz. vége, 20. sz. eleje. A fonyódi Várhegy É-K-i oldalán, gazdag növényállományú kertekben, az utcavonaltól beljebb, szabadon áll a 29 villaépület, melléképületekkel. Előttük húzódik a 19. sz. végén parkosított Szaplonczay sétány, az északi partra tekintő panorámával. 1894-ben gr. Zichy Béla adta el erdőterületeit a fürdőegyesület céljaira, a villatelep ezután épült ki, 1898-ra már 23 épület állt. A két világháború között néhány, az 1949. évi államosítást követően több épületet átalakítottak, melléjük modern melléképületeket húztak, azonban a beépítések módja és a telekstruktúra lényegileg változatlan maradt.
Földrajzi adatok
A fonyódi magasparton, a Várhegy É-K-i oldalán, a Bartók Béla utcában húzódik a villasor. A terület fontos szerepet tölt be a város zöldfelületi rendszerében, mivel Fonyód jelentős zöldterületei veszik körbe: a Várhegy parkerdeje, a Kossuth-erdő nevű közpark és az igen gazdag növényállományú Szaplonczay sétány. Erről a sétányról a déli part legszebb panorámája tárul a szemlélődő elé.

Beépítési mód
Megközelítően téglalap alakú kb. 500 négyszögöles telkeken az utcavonaltól beljebb, szabadon állnak a villaépületek, melléképületekkel. A telkeket 1945 előtt inkább egyesítették mint megosztották. Az államosítás után a telekstruktúrát az idők folyamán csekély mértékben módosították: egy helyen az utcaképi szempontból igen kedvezőtlen hosszirányú osztással (a Bartók B. u. 68. telkét megosztották és a villa mellé új ház épült.) ill. kereszt irányban, a villaépület mögötti telekmegosztással (a Bartók. B. u. 74., 76., 78. és 80. mögött). A kereszt irányú megosztás után keletkezett hátsó kis telkeken nyaralókat építettek, ezek azonban semmilyen módon nem zavarják az eredeti épületek vagy az utca képét.

A villák építéstechnológiája
A legnagyobb villák emeletesek, igen tagolt tömegűek, eredetileg tornyokkal ékesek voltak és impozáns lépcsőfeljárók vezettek hozzájuk a kertekből, amelyeket gyakran díszítettek kővázákkal. Mivel a villatelep a hegyoldalban épült ki gyakori a szinteltolás, alagsori kiszolgálóhelyiségekkel. A legtöbb épület ún. svájci stílusban épült, nyerstégla falakkal, sarokarmírozással, lombfűrészdíszes oromzattal, nyitott, faragott oszlopos verandával (ezeket később több épületen beüvegezték). A homlokzatokon a vakolatkeretek és a húzott párkány mellett gyakoriak a téglából faragott párkányok is. Az épületeket igen rövid idő alatt, olcsó és gyors technológiával építették, valószínűleg a több villát is tervező Lencz György kaposvári építész téglagyárából származó téglából.

Műemléki értéket hordozó objektumok jegyzéke:
Fonyód, Kossuth erdő. (Hrsz.:6699) Velich-villa. Volt mozi, jelenleg Helytörténeti Gyűjtemény. 1906. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban. Falán Szinyei Merse Pál itt tartózkodására emlékező táblával. Felújítása befejeződőtt 2004-ben.
Bartók B. u. 20. (Hrsz.:6442) Lajos-lak. 1913. Historizáló panzió, részben átépítve, modern melléképülettel bővítve.
Bartók B. u. 22. (Hrsz.:6440) Vaszary-villa. Jelenleg Zeneiskola. 1894. Historizáló villa, részben átépítve.
Bartók B. u. 24. (Hrsz.:6439) Szaplonczay-villa. 1894. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban, felújítva 2000-2001-ben.
Bartók B. u. 26. (Hrsz.:6438) Szigethy-Gyula-villa. 1896. Historizáló villa, eredeti állapotban.
Bartók B. u. 28. (Hrsz.:6437) Wolnhoffer-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, részben átépítve.
Bartók B. u. 30. (Hrsz.:6436/2) Paál- későbbi Annus-villa. 1894-es évek vége. Részben átépítve és egy modern szárnnyal hozzákapcsolva az 1890-es évek végén épült, a 20. sz. második felében teljesen átépített, Bartók Béla u. 32. (Hrsz: 6436/1) alatti Ripka-villához. Bartók B. u. 38. (Hrsz.:6433) Csorba- későbbi Hertelendy-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban.
Bartók B. u. 40. (Hrsz.:6433) Folly- későbbi Gerlóczy-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, részben átépítve.
Bartók B. u. 42. (Hrsz.:6430/3) Nárai Szabó-későbbi Fekete-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban.
Bartók B. u. 44. (Hrsz.:6430/2) Huszka-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban.
Bartók B. u. 46. (Hrsz.:6430/1) Törley-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, részben átépítve.
Bartók B. u. 48. (Hrsz.:6429/3) Márffy-villa. 1896. Historizáló villa, részben átépítve.
Bartók B. u. 54. (Hrsz.:6428 ) Depold-villa. 1902. Historizáló villa, eredeti állapotban.
Bartók B. u. 58. (Hrsz.:6426) Duchon-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, nagyrészt eredeti állapotban. Felújítva az 1990-es évek végén.
Bartók B. u. 60-62. (Hrsz.:6425) Verebély-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, részben átépítve. A telken álló kisebb Péchy-villa átépítve.
Bartók B. u. 74. (Hrsz.:6117) Szekeres-villa. 1890-es évek vége. Historizáló villa, eredeti állapotban.
Bartók B. u. 76. (Hrsz.: ) 1910-es évek. Fittler-villa. Historizáló villa, eredeti állapotban.
A Szaplonczay sétány ültetett növényzete és építményei: Szűz Mária szobor (1910-es évek, állíttatta Vaszary Kolos hercegprímás), Szaplonczay-emlék (1934), mellette Szaplonczay Manó és gr. Zichy Béla emléktáblái (2002), Ripka Ferenc-emlék (1910-es évek, 1944, felújítva 2002-ben), Huszka Jenő-emléktábla.
Fonyód, Várhegy (Hrsz: 6405) Szaplonczay Manó dr. (1856-1916) síremléke
József Attila u. 6-10. (Hrsz: 6022) Molnár-villa. 1909. Szecessziós villa, nagyrészt eredeti állapotban, belső részben átalakítva. Felújítva 2002-ben.
Fonyód, a Vízmű épülete (hrsz: 5956) 1890-es évek vége. Eredeti állapotban
állapot leírása:
Az 1894-től kiépült villasor beépítettség tekintetében ma is hasonlóképpen áll, ahogy azt az alapítók az 1890-es évek közepén eltervezték. Eredeti állapotában csak pár villa maradt meg, a többi különböző mértékben elszenvedte az 1949. évi államosítás utáni beavatkozásokat ill. az 1990-es évek reprivatizációja utáni helyreállításokat. Megmaradtak viszont a lényegileg eredeti telekstruktúrát mutató, gazdag növényállományú kertek és a parkosított sétány, néhány telek előtt a kovácsoltvas korlátok és kapuk.

A villasor állapota aránylag jó. Néhány villa gondozatlan csak.

villa (0.020 km)