Magtár

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
élelmiszeripari raktár
magtár
helyrajzi szám:
2069/1 (környezet: 2068, 2071, 2072, 2073/1, 2073/2, 2210, 2280/2, 2281, 2059, 2146, 2147, 2207/2, 2069/2)
9593
Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Schossberger-kastély közelében, az út kiszélesedő szakasza mellett szabadon álló, nyújtott téglány alaprajzú, részben alápincézett, kétemeletes, nyeregtetős, kétszintes tetőtér-beépítéses, vegyes falazatú épület. Négy saroktornyos, 9-9 tengelyes hossz-, és 2-2 tengelyes véghomlokzatokkal, az utcai homlokzat középtengelyében kőkeretezésű kapu egyenes záródással, íves szemöldökvállakkal, zárókővel.
külső leírás:
Az épület kéttarktusos, középen 8, nagyméretű, négyzet alapú falazott pillér áll, mellettük a traktusok közepén 18-18 faoszlop tartja a fagerendákat és pallókat. Az ablakfülkék szegmentívesen boltozottak. A földszint téglapadlójú.
Az épület részben alápincézett. A pince két traktusú, a szakaszok dongaboltozatosak. A pince boltozata és az alapozás nógrádi mészkőből készültek.

A földszinti falak 1.3 m, az emeleti falak 1 m szélesek. A falak vegyes falazatúak: tégla és nógrádi kő.
A födémek és a fedélszék egy része még feltehetően az eredeti faanyagot őrzi.
Üresen áll.
A falazóelemek (kő és tégla) gyenge kötőképességű habarcsba lettek téve. Az 1953-as felújítást előkészítő állapotfelmérés a födémek vasbeton pillérsorral való megerősítését javasolja. Ugyanez az állapotfelmérés a tetőszerkezetet 50 %-ban korhadtnak találta.
A héjalás ép, korábbi beázás és vizesedés nyomai láthatóak, azonban a helyszíni szemle idején az épület száraz volt.
A vakolat a homlokzatok legnagyobb részéről lehullott.
Az alblakok egy részén még megvannak a kifelé nyíló vas-spaletták.
Az épület műszaki állapota jó, statikai meghibásodások, süllyedés, repedés nem látható.

Eladásra kínálják jelen pillanatban, sajnos továbbra is rossz állapotban van, sürgősen fel kellene újítani.

Kőkereszt (3.799 km)