Szálláskerti tüzelősól

Agrár műemlék
ól
Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
Tüzelősól, népi, 1830-as évek. A település egykori szálláskerti részén kialakított, majd megosztott telken áll. Kétsejtű épület, első része tüzelősól, benne pihenőpadka, tüzelőpadka, füstfogó cserény és jászol, második része kamra.
Telekelrendezés
Az egykori szálláskertben, a Kurátor Hajdú-portán áll a környék utolsó megmaradt tüzelősólja. A tüzelősól mellé később épült tornácos lakóház ma a szomszédos telken áll, mivel az eredeti telket megosztották. A tüzelősól közel áll a kerítéshez, mellette abrakos-takarmányos található. Az ól előtt gémeskút áll. A telket deszkakerítés övezi.
Az ólhoz csatlakozva különbejáratú abrakos-takarmányos áll, ami kvártélyos katona szálláshelyül is szolgált, s ezért katona-ólnak nevezik.
Építőanyagok és szerkezetek
Falazata nagyméretű vályogból készült. Tetőszerkezete födém nélküli, ollóágasos szelemenes, csüngő szarufákkal. A tető mindkét végén kontyos, bogárhátú, kanfaros, nádazott.

állapot leírása:
A tüzelősólat 1997-ben vette meg a helyi önkormányzat az egykori tulajdonostól. Ezt követően helyi és megyei forrásokból, etnográfus szakember (dr. Papp József) kutatásai és iránymutatásai alapján, helyreállították. Megújították a falakat, a tetőszerkezetet és a nádazást, a belsőben a tüzelő- és fekvőpadkát, valamint a jászlat és a hídlást. Visszaállították a régi kút deszkakáváját és gémét, a korhadt deszkakerítést a régi típusú fonott sövénykerítésre cserélték.
Az épület jó állapotban van. A helyreállítás megfelel a műemléki alapelveknek
tüzelős ól (2009.08.23 17:55 Lacipap)

Gondozott épület, gondozott környezet. Nagyon szépen rendben tartva. Az udvaron a gazdálkodáshoz tartozó eszközök és szerszámok.

kismajori iskola (1.518 km)
Népi lakóház (10.224 km)