Népi lakóépület és gazdasági épület

Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
Lakóépület, kukoricagóré és magtár, népi, 19. sz. vége

külső leírás:
Az ingatlan a település jelenlegi központi részén, az egykori Nagyléta szélén fekszik, a hajdan Nagycsűr utcának nevezett utcában. A telek szabálytalan alakú, mert - a 19. század végi kataszteri térkép tanúsága szerint - a környező telkekből hasították ki. A telken szabálytalanul helyezkedik el az épület is. Az udvar melléképülettel határolt típusú, az utca felé ún. "kerítésfal" határolja, mely a vízszintes deszkakerítésen, a kiskapun és a nagykapun kívül a kerítésbe épített kukoricagórét és magtárat is magába foglalja. A lakóépület és a kerítés előtt jellegzetes falusi virágoskert húzódott.
Gazdasági épületek
Az utca felé ún. "kerítésfal" határolja a telket. A vízszintes deszkakerítés előtt kispad áll. A koporsófedeles kiskapu szemöldökén az 1913-as dátum olvasható. A kiskapu mellett függőleges deszkázású nagykapu helyezkedik el. A nagykapu mellé épült a kukoricagóré, melynek falát lécek és deszkák váltakozó sora alkotja, héjazata cserép. A kukoricagóré lábazatában ólak helyezkednek el. A góré mellett kis téglaépület, az egykori magtár található.

állapot leírása:
Az ingatlant 2002-ben megvásárolta a helyi önkormányzattól a Hortobágyi Nemzeti Park. Ezt követően megkezdődött az épület helyreállítása. A helyreállítást megelőzően a terveket egyeztették a KÖH illetékes területi felügyelőjével, és ennek köszönhetően az épület külső-belső népi építészeti értékei megmaradtak.
A helyreállítás során elbontották a tornácot megbontó, utólagos beépítésű kamrát, a tornác tehát ismét töretlenül húzódik az első két helyiség előtt.
A kerítésben lévő egykori magtárat mosdóvá alakították, mindez azonban nem változtat a melléképület, illetve a kerítésfal külső megjelenésén.
Az épület tehát friss helyreállítás után, jó állapotban van, és műemléki értékeit is őrzi.

2021.03.21 14:39 Kimberli1 + Imi30 állapot: 4 - koordináta: N 47° 22,952' E 21° 52,864' - pont: 39

Az épület lakatlannak tűnik. A falon javítás nyoma van, de felette már náluk a vakolat. Újra festés lenne szükséges. A nádtető szép állapotban van.