Megújulásunk támogatója:  

Víztorony

azonosító:
11318
törzsszám:
16078
szélesség (lat):
N 47° 33,746'
hosszúság (lon):
E 19° 6,397'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
közmű- és távközlési műtárgy
eredeti típus:
vízművek
eredeti altípus:
víztorony
megye:
Budapest
helység:
cím:
helyrajzi szám:
71420
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Historizáló, szecessziós víztorony, Dümmerling Ödön és Michailich Győző, 1911.
külső leírás:
A torony kerítés nélküli, füves térség közepén emelkedik. Impozáns, erőteljes megjelenését több összetevő alakítja ki: magas lábazata, a toronytest rusztikázott részletei, a medencét tartó hatalmas konzolok, a látványelemként tervezett, könnyített, vasszerkezetes tetőzet.
A víztorony lábazata a medence alatti toronytest harmadát foglalja el. A gyűrűsen keskenyedő lábazatot kisméretű négyzetablakok sora zárja. A lábazati rész legfontosabb eleme a szintén impozáns kialakítású kapuzat. A román stílust idéző kapuzat a magyar szecesszióban kedvelt boglyaívvel záródik. A kapu homlokfala sugárirányban kváderezett, oromzatán Újpest város címere, lábazata fölött kétoldalt egy-egy gyémántkváderes kő. A kapuzat félköríves nyílását két vaskos oszlop tartja, vastag gyűrűs lábazattal, fejezetén körbefutó félkörökkel. A nyílás ívezetének élét a tojásszerű faragásokat közrefogó, a víz lágyságát idéző hullámok tompítják, felettük fogazatos rész. A kapu ívmezejében egyszerű kovácsoltvas díszítés.
A lábazat felett a toronytest medence alatti részét vakárkádsor díszíti. A vakárkádsor anyag megegyezik a torony más részének borításával, a vakárkádok közti részt téglafelület tölti ki. A vakárkád támaszrésze szinte rusztikás kváderezésű, háromrészes fejezeteit gazdagon profílozott, zárókődíszes ívezetek kötik össze. A vakárkádok a semlegessé váló téglafallal, a téglafalat áttörő (alul két álló, középen egy álló, az ívezet alatt egy kör alakú) ablakokkal római vízvezetékek formáját idézi fel, melyek szimbolikusan a vakárkádok feletti medencébe juttatják el a vizet.
A medencét körülvevő hengeres falat a fogrovattal díszített főpárkányból kiugró négy nagyméretű konzol látszik tartani, felettük ismét egy-egy gyémántkváderes kő. A medencét körülvevő hengeres fal vízszintes vakolatsávozású, nyolc félkörzáródású, zárókődíszes ikerablak töri át, melyeknek közös könyöklője alatt táblázatos kötény látszik. Fölötte a párkány szintén fogrovatos, illetve konzoldíszes.
A magas, tört vonalú tetőzet párkány fölötti részén a csonka kúp profilját követő formájú, a tető törésénél pedig ovális alakú állóablakok sorakoznak. A tető csúcsán kilátóhelyet alakítottak ki.

A víztorony az Árpád utca, s az abba ferdén torkolló Deák Ferenc utca által alkotott kis szögletben található. Tőle délre jórészt földszintes házak állnak, északra kezdődik a magas panelházak alkotta lakótelep, a jó megjelenésű víztorony kellemesen enyhíti a hirtelen átmenetet. A víztorony parkosított területen, szép környezetben emelkedik, mely megfelelő műemléki környezetként is.

átfedő műemlék:
víztorony (2009.06.15 11:17 Zerind)

Állapotjelentések

2016.07.09 10:55 Zerind állapot: 3 - pont: 2

Nincs változás: továbbra is elkerítve, mivel életveszélyes. A galambok viszont meg tudják közelíteni: meg is teszik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

eklektikus villa (0.297 km)
Kúria (0.455 km)
iskola (0.656 km)
mozi (1.166 km)