Megújulásunk támogatója:  

Sorg-villa

azonosító:
11313
törzsszám:
11051
szélesség (lat):
N 47° 42,447'
hosszúság (lon):
E 19° 5,236'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
villa
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
2100 (környezet: 2096, 2097, 2098, 2099, 2101, 2102, 2103/1, 2105, 2108/2, 2109/1, 2109/2, 2109/3, 2130, 2131, 2133, 2134, 2098/1, 2098/2, 2098/3, 2098/4, 2098/5)
település KSH kódja:
30809
földhivatal:
Szentendre Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Historizáló villa melléképületekkel, teraszos kerttel, értékes belsővel, 1939.
külső leírás:
A főút mentén a villa kertjét kváderezett díszítésű, tagolt kerítés határolja. A villaépület tengelyében a kerítést gyalogbejáró, a telek déli szélén kocsibejáró töri át. A gyalogbejáró félkörzáródású nyílásában míves kovácsoltvas rács enged bepillantást a kertbe, a kapu kiemelkedő, tagozott párkányán kétoldalt, illetve a kerítés következő szegleténél vázák állnak. A kocsibejáró szintén míves kovácsoltvas kapuráccsal alakított.
Az épület kertje három szinten fekszik, ezeken vezet át a villaépület tengelyében a gyalogkaputól induló, a lejtős talajszintnek megfelelően lépcsővel tagolt, kőpadokkal övezett kerti gyalogút. A telek déli széle mentén kocsiút vezet a villaépület udvarára.
Az első terasz déli szélén már az eredeti terv szerint teniszpályát alakítottak, ám mivel a pálya nem fért el a keskenyebb teraszon, árkádos alépítménnyel hosszabbították meg. Az alépítmény részben átalakítva ma is garázs céljait szolgálja.
A harmadik teraszon álló villaépület áttört rácsozatú mellvédes támfallal határolt, melyre kétoldalt egykarú díszlépcső vezet. A két lépcső közötti falszakaszon félkörzáródású, kváderezett keretezésű nyílás látható, benne újabb, mitológiai jelenetet (Perszephone elrablása?) ábrázoló szobor áll.
A villaépület közel téglány alaprajzú, egyemeletes főépületből, valamint a hozzá 45 fokban kapcsolódó keskeny, egyemeletes szárnyépületből áll.
A főépület impozáns kerti homlokzatát árkádsorok teszik könnyeddé. Két oldalán egyemeletes toronyhatású szárnyépületek fogják közre a loggiát tartó négy félkörzáródású oszlopos árkádot, melyek közül a szélsők balluszteres mellvéddel alakítottak. A tornyok földszintjén egy-egy nagy méretű, míves faragású ablaktáblával zárható ablak, emeletén a főirányban hármas, oldalt egyes nyílású félkörzáródású (korinthoszi fejezetes) oszlopos-pilléres árkád. A loggia cserélt ablakai előtt míves kovácsoltvas rács, rozettával.
A főépület déli oldalfala szándékoltan szabálytalan ablakkiosztású, eleven hatású vasrácsokkal, mediterrán jellegű erkély-kilépővel alakított, az előtte elterülő kertrészlete rusztikus keretezésű, félkörzáródású, kovácsoltvasrácsos kapuval áttört terméskőkerítés szegélyezi. Az északi oldalhomlokzat kevésbé jellegzetes.
Az autóval érkezők az eredeti helyen álló, ám megmagasított, átalakított kapuíven át érnek az udvarba, mely három oldalról épületekkel, a negyedik oldalról erdővel, patakmederrel határolt. A főépület udvari homlokzata 2+5 tengelyes. A nagyobb rész kissé előrelép, déli oldala háromnyílásos oszlopos-pilléres árkádra támaszkodik. A megteremteni vágyott délies hangulathoz a villa kéményei is jellegzetesen hozzájárulnak. Az építész kiemelten kiemelte a homlokzatvakolás sajátos, "kefélt" modorú voltát.
Az udvari melléképület szintén egyemeletes, keskenyebb, jórészt egytraktusos kialakítású, északi végén földszintes szárnyban folytatódik, déli végén garázs kapcsolódik. Az emeletes rész közepén kör alaprajzú torony lép a homlokzat elé, melyhez a homlokzat előtt vezetett, díszes bekötővasas, függő lépcső fut.
A főépület északi oldalánál elterülő, támfallal kialakított terasz végében kerti épület áll, mely a helyreállítható átalakításokkal keleti jellegét részben elvesztette. Pártázata, emeleti pavilonja, lépcsője érintetlen, melyet azonban a növényzet nem enged érvényesülni. Az árkád újbóli megnyitásával a hangsúlyos és értékes kerti elem visszakaphatná eredeti fontosságát.
A támfalban igényes csorgókút látható, állatfejekkel keretezett kőtábláján emberi arcból folyt a víz a virágos vázákkal díszített medencébe.
A gazdatiszti-gondnoki ház (eredeti funkciója ismeretlen) a kerttől délre helyezkedik el, újabb bővítésekkel. Faeresze, fatornáca értékes munka.
állapot leírása:
Épület és kertje megfelelő állapotban, de a fűtés és elektromos rendszer felújításra szorul.

Állapotjelentések

2017.07.23 20:20 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 42,447' E 19° 5,242' - pont: 26

Az épület kapui és kerítése rendezettebb képet mutat, a gyalogbejáró például ki van szabadítva a folyondárból. De a kapuk rozsdásak, a teniszpálya alatti épületrész sincs felújítva. A gyalogbejárótól a villa felé vezető lépcső még eléggé be van nőve, az utcáról a terasz alatti grotta is alig kivehető.
Talán mintha már foglalkoznának vele, a bejáratnál is van valami új tábla,
és a teniszpálya alatti épületrész előtt is deszkahegyek várnak valamire...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Móricz-villa (0.844 km)
kereszt (3.187 km)
Orbán-kereszt (3.486 km)
Ábrányi villa (3.661 km)
Orbán-kereszt (3.782 km)
Lakóépület (3.786 km)
Lakóépület (3.800 km)
épület tömeg (3.828 km)