Népi lakóház

Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
-rossz
rövid leírás:
Háromosztatú, alföldi típusú lakóház, rakott sárfallal, mester- és keresztgerendás, sár borította deszkamennyezettel. szarufás, nagykontyos nyeregtető, szalmafedéssel. Szabadkémény. Udvarán gémeskút, deszkakávával. 18. sz. vége, 19. sz. eleje.
külső leírás:
A háromosztatú alföldi lakóház kis magaslaton épült, földtöltés veszi körül, melyet enyhe árok is követ. Alulra szélesedő (kb. 80 cm-es) sárfalát valaha vasvillával rakták. (Sosem vizesedett!) Mester- és keresztgerendás, sár borította deszkamennyezete fölött a szarufás, elöl nagykontyos nyeregtetőt vastagon szalmafedés borítja. A pitvar bal oldalában sárpadka áll, ez volt a sütőpadka, az azóta elfalazott kemenceszáj előtt. A padkavég sarokoszloppal kapcsolódik az oldalfalhoz és a mestergerendához, patics falszakasszal és fölötte áll a patics, kormos szabadkémény, melynek ívelt vaslappal lezárt deszkafejezete a tetőn kívül is jelzi lefelé szélesedő formájával a pendelykéményt.

Kemencével, veőcével ellátott előkert, hatalmas akácfával. Virágos oldalkertjében eperfa,udvarán egykor gazdasági épületek, mára elbontva. Gémeskút, deszkakávával.
állapot leírása:
A hátsó szoba mennyezete 2000-ben fedéshiba miatt beázott., a födém megroggyant. Fólával bevonták, a mestergerendát alátámasztották.

2008.10.25 09:00 Kimberli1 + Imi30 állapot: 1 - koordináta: N 47° 33,247' E 22° 1,487' - pont: 5

A házat valószínűleg elbontották. A helyén egy három éve épült új családi ház van. A lakók elmondták, hogy 3 éve üresen vették a telket, és így nincs róla tudomásuk, hogy előtte állt-e rajta ház, és ha igen, akkor mi történt vele. Elég nagy területen bejártuk a környéket, hátha átszámozás agy más ok miatt nem találjuk a leírásban szereplő házat, de a környéken sehol nincs hasonló sem. A másik ugyanebben az utcában álló nép lakóház (Tájház) megvan, és a címe is helyes. Így sajnos meg kellett állapítanunk, hogy ez a műemlék megszűnt.