Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus parókia

azonosító:
11263
törzsszám:
11146
szélesség (lat):
N 46° 51,950'
hosszúság (lon):
E 20° 32,526'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
parókia
eredeti típus:
ref. parókia
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
parókia
jelenlegi típus:
ref. parókia
megye:
Békés
helység:
helyrajzi szám:
2015, 2014 (környezet: 2017, 2, 3, 9, 10, 1405, 2013/2, 2016, 2032)
település KSH kódja:
23870
földhivatal:
Szarvas Körzeti Földhivatal
állapot:
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A téglány alaprajzú, földszintes épület zárt utcai homlokzata 1+5+1 tengelyes, középen előreugró rizalittal. Udvari homlokzata előtt oszlopos tornác fut végig. A jobb oldalhomlokzat középrészén tört vonalú oromzatos tetejű, két oszlopos portikusz látható. A részben átalakított belső egyik helyiségében díszítő falfestés nyomai találhatók.
külső leírás:
A földszintes téglaépület utcai homlokzata 1+5+1 tengelyes, középen enyhén előreugró rizalittal. A rizalit és az épület sarkait egyszerű, díszítetlen pilaszterek hangsúlyozzák. Az ablakok körül - ma a vakolattal együtt részben lemállott - falsávos keretezés található, felettük profilozott, erőteljes vízszintes szemöldök. A tetősík alatt a homlokzat egész hosszában vízszintes párkány fut végig. Az épülethez baloldalt nagyobb kapubejáró csatlakozik, melyhez a szomszéd, stílusában igazodó, modernebb építésű épület kapcsolódik. A homlokzat jobb oldalához kisebb bejárati kapu és téglaalapozású kerítés épült. E mögött a kertre néző jobb oldalhomlokzat 2+1+2 tengelyes, a középtengelyben oromzatos portikusszal, melynek tengelyében ajtó található. A portikusz sarkain álló két fejezet nélküli oszlop tartja a tagozott párkányt, melyet törtvonalú, középen kör alakú nyílással díszített attikafal zár. A portikusz utca felé eső oldalán lépcső vezet a kissé megemelt magasságú portikusz szintjére, a másik két oldalon az oszlopok között bábos fakorlát látható. A portikuszból a belső térbe nyíló ajtót egy-egy féloszlop keretezi. A portikusz két oldalán lévő két-két ablak az utcai homlokzaton lévőkhöz hasonló falsávos keretezésű, hangsúlyos szemöldök- és könyöklőpárkánnyal. Az épület sarkait ezen a homlokzaton is pilaszterek zárják. Az udvari homlokzat hosszának körülbelül kétharmadában húzódik a tornác, melyet öt fejezet nélküli oszlop tagol. A tornác mindkét oldalán lépcső vezet fel, innen két bejáraton keresztül lehet megközelíteni a belső helyiségeket. A jobb oldali bejárattól jobbra nyílik a padlásfeljáró.
állapot leírása:
Az épület évek óta használaton kívül van, rendkívül leromlott állapotban, felújítására a KÖH területi irodája által is jóváhagyott tervek elkészültek, a munkálatokhoz hamarosan hozzákezdenek.
átfedő műemlék:

Állapotjelentések

2009.11.14 15:06 QnJ állapot: 5 - pont: 4

változatlanul jó állapotú épület

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.