Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az épület a belvárostól délre, az ún. Magyar Külváros főutcájának (ma Rákóczi u.) kiteresedésében áll. A telekkönyvi bejegyzések szerint a 18-19. század fordulóján épülhetett. Az L alaprajzú épülethez hosszú telek tartozott. Belső udvari szakaszában található a 19. század második, és a 20. század első felében működő pékség, melynek sütőkemencéje és eredeti felszerelései egyedülállóak Kőszegen.
A földszintes, nyeregtetős épület dél felől zárt sorú beépítés utolsó eleme, melyhez jelentős visszaugrással csatlakozik északi szomszédja. Utcai főhomlokzata négytengelyes, a kapu a 4. tengelyben nyílik, a 3. tengely ablaknyílását ajtóvá alakították. Az északi homlokzatot egy ablak töri át. Az ablakok alatt egyszerű könyöklőpárkány van. Táblás fakapuját rozetta díszíti, a kapualj fafödémes. Udvari szárnya 13 tengelyes, egytraktusos. Középső szakaszában kéthelyiséges pékséget alakítottak ki. Kemencéje padkákkal kiképzett, hozzá eredeti polcrendszer és rézüst csatlakozik. A szárny keleti végében található lakórész nyílásai szegmensívesek, a szoba famennyezetes.
Ld. a Történetben.

Lábazati és festés hibák