Megújulásunk támogatója:  

Lakóépület és magtár-süzőház

azonosító:
11163
törzsszám:
11008
szélesség (lat):
N 48° 9,049'
hosszúság (lon):
E 22° 25,982'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
42
település KSH kódja:
29911
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Alföldi típusú, háromosztatú lakóház kőlábas oldaltornáccal, oldalkertjében pincével, magtárral, sütővel. Vályogfal, döngölt földpadló, keresztgerendás gyalult deszkamennyezet. 18. sz. vége (?)- 19. sz. közepe
külső leírás:
A 3 osztatú (felső ház, pitvar, alsó ház) allföldi típusú, oldaltornácos lakóház kis előkerttel az oldalsó telekhatárra épült. Vele egy sorban hajdan óriási vályog, nádtetős ló- és marhaistálló állott, mögötte faszerkezetű disznóól, oldalkertjében kamra pincével, sütővel. Ma már csak asütő áll. A lakóház tágas, a felső ház kétmenetes, oldalszobás, ezáltal a főhomlokzat 3 ablakos.A pitvar és a hátsó szoba előtt széles, kőlábas tornác. A 3 oszlop négyszögű oszlopszéken áll, 8 szögletű törzsön díszes fejezettel.A hátsó szoba kétablakos volt, a 40-es években 3 ablakra cserélték. Vályogfalát a 40-es évekbeli árvíz utántéglával és terméskővel aláalapozták. A hátsó homlokzat oromfalas, kis kontyos, ez lehetett az eredeti forma elől is. Ma a ház első vége teljesen lekontyolt. Az eredeti zsindelytető helyett cserépfedés. A főhomlokzat és tornác vakolatdíszes. Az utcai homlokzat 3-as tagolású. Sarokarmírozás, az ablakok között 1-1 lizéna fut a párkányig. Gazdag fejezetek, fogazott párkány alatt tulipánsor.

Állapotjelentések

2020.11.15 11:23 fehér állapot: 5 - egyéb

"Egyéb" kategóriában jelentek, mert 30 napnál korábban néztem meg az épületet. Szépen rendben van, az építési anyagok is jelezték, hogy tervük volt vele. A munkások éppen nem voltak ott (ebédidő), de a helybéliektől megtudtam, hogy tájházat akartak létesíteni benne. Ez már valószínűleg megtörtént.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.