Városi tanácsháza

pénzintézet
bank
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Homlokzatain enyhe kiülésű sarokrizalitok és attikával lezárt középrizalit, az attika középtengelyében aedikulás tetőablak. K-i, udvari homlokzatán félköríves, beüvegezett árkádsor. A főszárny kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, csehsüveg boltozatos folyosóról nyíló poroszsüveg boltozatos helyiségekkel. Ny-i homlokzat kapualjaiban szegmentíves dongaboltozat. Az emelet oldalfolyosós elrendezésű, síkfödémes terekkel. Az É-i kapu mellett kétkarú főlépcső. Belső terei nagyrészt átépítve. Berendezés: takarékpénztári helyiségek, 1890 (Anton Irschig grazi asztalos). Épült az 1869-ben alapított Zala-Egerszegi Takarékpénztár székháza és bérlakások céljára 1889-1890-ben (építész: Hencz Antal, kivitelezés, illetve tervmódosítás: Schadl János). 1949-től a városi tanács használta. 1973-1974-ben alakították át múzeummá, belső tereit ekkor építették át. D-i homlokzata előtt: második világháborús deportálási emlékmű, 1948 (Vörös János); K-i homlokzata előtt: Gönczi Ferenc mellszobra, 1973 (Fitz János).

Az épület lábazatának felújításával elkészültek, de a többi rész még mindig felújításra vár.
A múzeum alagsorában május közepén nyílik Németh János zalaegerszegi keramikusművész galériája.