Római katolikus, volt bencés templom

r.k. szerzetesrendi templom
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A templomhoz D-felől a rendház (trsz. 6526) épülete csatlakozik. Kőkeretes kapuja fölött kronosztikon. A hajó oldalfalain lantablakok. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: szentély mennyezetképe, 1781 (Joseph Mölck); a hajó boltozatán, 1906 (Szirmai Antal). Berendezés: oltárok, főoltárkép 1778 (Martin Johann Schmidt?); padok, szószék, 18. század második fele (Pöck Aladár). Orgona: 1934 (Szakolczay- Riegler Ernő, Angster Gyár). A zalavári bencés apátság újraalapítása 1715-ben, a göttweigi bencés apátság fennhatósága alatt, az apátság birtokában lévő Apátiban történt. A középkori eredetű Szent Lőrinc-plébániatemplom pusztulása után, 1777-1781 között Domonkos Janke göttweigi apát idején épült az apátság temploma. 1872-ben a monostort elválasztották a göttweigi apátságtól, majd 1885-ben a pannonhalmi főapátsághoz csatolták. 1906-ban helyreállították.

Csak kívülről láttam, nem lehetett közelebb menni!

Temetőkápolna (0.858 km)