Körmendy-ház

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, ún. Körmendy-ház, barokk, 1701-1725. Átépítve 1823-ban, majd 1870 körül. Államigazgatási Főiskola.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, a vár északi végén, délen zártsorú beépítésű, északról szabadon álló, egyemeletes, L alaprajzú, barokk lakóépület.

Külső: Utcai homlokzata 2+3+2 tengelyes, középrizalitos kialakítású. A homlokzatot szélein két szintet átfogó, toszkán pilaszterpár tagolja, tagozott övpárkány, első emeleti könyöklőpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, tükrös mellvéddel, könyöklővel, a földszinti ablakok zárókődíszei felett az övpárkány golyvázódik, emeleti ablakai zárókődíszei felett egyenes szemöldök.
A háromtengelyes közáprizalit földszintjét kváderezett toszkán pillérek osztják, középtengelyében négyzetes faltükörben váll- és záróköves, faragott díszes, kosáríves, kőkeretes kapu, kerékvetőkővel, eredeti kapuszárnyakkal és vasalással, a földszint szélein egyenes záródású ablakok, tükrös mellvéddel, könyöklővel, nyújtott ívsoros szemöldökkel. A középrizalitot háromrészes övpárkány osztja. Az emeleti ablakok tükrös dór pilasztereken támaszkodó ívsorok alatt helyezkednek el, félkörzáródásúak, ballusztrádos mellvéddel, könyöklővel. A középrizalit főpárkánya háromrészes. Díszes ablakrácsok.
A legkorábbi építésből változatlanul fennmaradt északi homlokzata a várfal tetején áll, 2+2+2 tengelyes, s akárcsak nyugati kéttengelyes homlokzata, a főhomlokzat szélső részének faltagolásával megegyező kialakítású, az emeleti középső két ablaka kivételével, melynek zárókődísze elmarad, helyette fogazott dísz látható az egyenes szemöldök alatt.
Udvari homlokzata egyszerűbb, 2+4+1 tengelyes, tagozott övpárkány és első emeleti könyöklőpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. A sarokban béléskonzolos, egyenes záródású ajtó, félköríves felülvilágítójában IS monogram. Földszinti ablakai szalagkeretesek, félkörzáródásúak, könyöklővel. Emeleti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, zárókődíszesek. Modern kialakítású tetőtéri ablakok.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja ötszakaszos, toszkán pilaszterekről induló hevederes csehsüvegboltozattal fedett. Az utolsó boltszakaszból mindkét irányban hevederes csehsüvegboltozatos folyosó indul, mely befordul az északi szárnyba is. Földszinti helyiségei részint fiókos dongaboltozattal, részint hevederes csehsüvegboltozattal fedettek.
A kapualj negyedik tengelyéből jobbra indul a háromkarú lépcsőház, orsótéri falát díszes kovácsoltvas ráccsal zárt félkörzáródású nyílások törik át. Az emeleten a lépcsőlejárót törpepillérek közötti kovácsoltvas korlát övezi.
Az emelet is udvari folyosós elrendezésű, a helyiségek síkfödémesek.
Pincéjét nagy, fiókos dongaboltozat fedi.