Megújulásunk támogatója:  

Esterházy-kastély

azonosító:
10424
törzsszám:
5331
szélesség (lat):
N 46° 48,101'
hosszúság (lon):
E 17° 25,967'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
2
település KSH kódja:
24891
földhivatal:
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alkotóház, volt Esterházy-kastély, klasszicista, 19. sz. eleje. Jelentős 20. sz.-i bővítésekkel. Parkja védett.
:
A várhegy lábánál, szabadon álló, "L" alaprajzú épület. A rövidebb mellékszárny földszintes, a főszárny főhomlokzata emeletes, hátsó homlokzata a terepviszonyok miatt földszintes. Óriási angolpark övezi, egyedül a mellékszárny bal oldalhomlokzata néz az utcára. Az épület sárgára festett, fehér nyíláskerettel. Teteje cseréppel fedett, kontyolt nyeregtető, nagy téglakéménnyel. A parkot kőkerítés övezi.
A kertre és az angolparkra néző főhomlokzat három részből áll. Öttengelyes középrizalitja erősen előreugrik. A rizalit középső három tengelye kissé kiugrik, oromzattal lezárt. A rizalit kiugrásában az oldalsó részek előtt földszintes épületrészek, tetejükön terasszal. A földszinti ablakok négyszögesek, díszes ablakráccsal. A földszinten a vakolat sávozással díszített. Az öt tengely szélső nyílásai a földszinti erkélyre kivezető ajtók. Az emeleti ablakoknak fa zsalugáteres ablaktábláik vannak, alattuk és felettük tükrös kialakítású kötény-, illetve szemöldökdísz. A középső három ablaktengely ezen az épületrészen belül is előreugratott, tetejét három részes párkány fölött profilált keretű timpanon zárja le. A timpanonos rész oldalain négyszöges pillérek állnak, középen két négyzetes oszlopszékre állított toszkán jellegű oszlop áll. Az emeleten három franciablak vezet a belső térbe a homlokzat síkja mögött kialakított erkély mögött. A középrész előtt öt tengely szélességében műkőpadlós kis terasz van, kőbábokkal elválasztott, öntöttvas korláttal. A lábazati sávban pinceablakokat nyitottak.
A főszárny hátsó homlokzatát oromzatos középrizalit és enyhén előreugratott sarokrizalitok tagolják. A bal oldali rész előtt keskeny árok húzódik. A középrész háromrészes koronázópárkánya fölött, a timpanonban kör alakú ablak van. A tengelyben elhelyezett bejárat lunettával lezárt, profilált szemöldökű. A téglalap alakú ablakok tükrös köténydísszel és szemöldökdísszel rendelkeznek.
A főszárny jobb oldalhomlokzata timpanonos lezárású, földszintes, egytengelyes. A bal oldali oldalhomlokzat közepén előreugratott, háromtengelyes rizalit van, két oldalán félkörívvel megnyitott előcsarnok, mélyén bejárattal. Az udvari homlokzat felé öttengelyes rész, a főhomlokzat felé egytengelyes rész néz. A sarkon kis, kör alaprajzú toron áll.
A balról csatlakozó oldalszárny magas tetőzetű, vége kb. 45°-os szögben megtörik. Az oldalszárny középrészét kéttengelyes, padlástér-beépítéses épületrész foglalja el. A homlokzat jobb oldali sarokrizalitja egytengelyes, egyszerű kialakítású. A rövidebb szárnyat megszakító bejárati kapu rombuszmintás, eredeti fa kapuszárnyai között kis ajtóval. A kocsibehajtó fiókos dongával fedett. Bal oldalán kosáríves nyílás vezet az oldalszárnyba, a jobb oldali ajtó kis lakosztályba, kápolnába vezet. A bejárat fölött tetőablak helyezkedik el.
Az oldalszárnyak kontyolt nyeregtetővel lefedettek, kétszintesek. A jobb oldali rész alsó szintjén durvaszemcsés vakolatfelület van, rajta fekvő téglalap alakú kis ablakok, illetve domború védőráccsal ellátott álló téglalap alakú ablakok láthatóak. A felső szinten zsalugáteres ablaktáblás ablakok vannak, profilált keretben, tükrös szemöldökkel. Ehhez a toldalékhoz a középrizalitot kis, íves homlokzatú épületrész kapcsolja. Ebből a részből is bejárat nyílik a földszint egy félköríves fülkéjében, melyet bádog-lemez fed le.
A bal oldali alacsonyabb épületszárny középrizalithoz kapcsolódó része földszintes, a tetején kialakított erkély mögött négyszöges alaprajzú, rossz állapotú torony áll. a homlokzat e mellett kétszintes, egytengelyes részben folytatódik, a többi nyílástól eltérő felső nyílásokkal. Az egyes szinteket fehérre festett sáv választja el egymástól.
Hatalmas kertjét terméskő fal határolja, melynek a Petőfi út felől is van egy kapuja, amely téglából falazott, sárgára festett, fehér keretezésekkel díszített. A kapu felül íves lezárású, tetején háromnegyedgömb díszítéssel. Nyílása kosáríves, jobb oldalán pedig van egy kosáríves fülke, amely a bal oldalon nem ismétlődik meg.

Állapotjelentések

2011.11.19 15:24 Torja állapot: 4 - koordináta: N 46° 48,117' E 17° 25,982' - pont: 8

Jó állapotban lévő épület, gyönyörű park által átkarolva, helyenként sajnos pereg a festék.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.040 km)
Pajta (0.055 km)
Lakóház (0.055 km)
Lakóház (0.100 km)
Lakóház (0.107 km)
Lakóház (0.108 km)
Lakóház (0.109 km)
Lakóház (0.110 km)
Móricz-ház (0.117 km)