Megújulásunk támogatója:  

Lakóházak és gazdasági épületek

azonosító:
10394
törzsszám:
8329
szélesség (lat):
N 46° 48,118'
hosszúság (lon):
E 17° 26,160'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
31
település KSH kódja:
24891
földhivatal:
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóházak, népi és gazdasági épületek (istálló, pince)
:
Az utca vonalával párhuzamosan épült ház mögött újabb, hasonló elhelyezkedésű ház található. Utóbbitól jobbra istálló és az istálló mögött, a domboldalba vájt pince helyezkedik el. Az épületek téglalapos alaprajzúak, legnagyobb részt tört kőből készültek.
Az első ház cseréppel fedett nyeregtetős. Téglából emelt főhomlokzatán három modern ablak nyílik, alattuk, középen kétszárnyú, modern pinceajtó helyezkedik el. Udvari homlokzata is modernizált, nagyrészt téglából van, modern nyílászárókkal.
A második ház egybeépült a Kisfaludy 12. sz. házzal. Szintén cserép héjazatú nyeregtetővel fedett. Udvari homlokzatán üvegezett, kétszárnyú ajtó nyílik, amelytől jobbra és balra egy-egy kétrétegű, rácsos, hatszemes ablak helyezkedik el.
Az utcára merőlegesen elhelyezett, téglalap alaprajzú istállóépület jelenleg felújítás alatt van, fala vakolatlan, a nyíláskeretek részint kipusztultak, hiányoznak. Tetőszerkezete új, félig kész állapotában nyitott fedélszékes, a tető náddal fedett nyeregtető. A ház oromfala, illetve falának felső része erősen lepusztult, a főhomlokzat egyes részein még láthatóak a vakolatnak és a festésnek a maradványai. A nyílászárók mindenütt hiányoznak, a fal felső része betonnal, téglával van kiegészítve.
Főhomlokzata háromszögű oromzattal van lezárva. A földszinten négyszög alakú, magasan elhelyezett ablaknyílást láthatunk, szélein deszkával megerősítve, az oromzat tengelyében kis négyzet alakú ajtónyílást alakítottak ki.
Jobb oldali hosszú homlokzatán a tető alatt van egy ablaknyílás, a bal oldali hosszú homlokzat esetében a rövid homlokzatokhoz képest a fal kb. 40 cm-rel beljebb van elhelyezve. Ezen a homlokzaton egy négyszöges ajtónyílás van. A hátsó rövid homlokzaton egy nagyobb, négyszöges nyílás visz a padlástérbe.
Az istálló mögötti téglalap alaprajzú, síkfedésű pince teteje kátránypapírral borított, ajtaja bedeszkázott, jelenleg használaton kívül áll.

Állapotjelentések

2011.06.04 12:12 missmoon állapot: 5 - koordináta: N 46° 48,118' E 17° 26,160' - pont: 8

Jó állapot, tájház lett!

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.000 km)
Lakóház (0.017 km)
Lakóház (0.024 km)
Lakóház (0.025 km)
Lakóház (0.028 km)
Lakóház (0.029 km)
Lakóház (0.030 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.046 km)
Lakóház (0.046 km)