Zsidó temető

Védett terület

A dombóvári izraelita temető létrejötte a megtelepedő zsidó közösség stabilizációja jelének tekinthető.
Dombóváron a temetkezési egyletet 1820-ban hozták létre. …tudható, hogy már azt megelőzően is bérelt az itteni zsidóság az Esterházy uradalomtól „megfelelő területet” – extra urbem, a városon kívül – a helybeli és környező falvakban élő izraelita vallású elhunytak elföldelésére. A megfelelő terület fogalma természetesen nem a talaj minőségére vagy fekvésére vonatkozott. Szakadékos, vízmosta, építkezésre, mezőgazdasági művelésre inkább alkalmatlan helyen jelölték ki, a leendő temetőt a Kapos folyón túl, viszonylag távol, oppidum Dombó-tól (Dombóvár mezővárostól)a Szekcső felé vezető út közelében.
A területnél fontos szempont volt, hogy aránylag nagy kiterjedésű legyen, ugyanis a zsidóknál tilos a régi sírhelyet megbolygatni. (A keresztény szokásokkal szemben náluk nem szabad egyazon területre kétszer temetni.)
Az idézet: Takács Istvánné „A dombóvári zsidóság története” című könyvéből való.

Védett terület (0.962 km)