Megújulásunk támogatója:  

Volt Darvas-kúria

azonosító:
-5842
szélesség (lat):
N 48° 8,752'
hosszúság (lon):
E 20° 54,593'
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
Kastély-kúria
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
0167/6
rendelet:
11/1999

Állapotjelentések

2010.07.01 16:06 guess.who állapot: 3 - koordináta: N 48° 8,752' E 20° 54,593' - pont: 14

Nehéz volt megtalálni, merthogy az épület NEM Ongán, hanem Ongaújfalun van, az egykori TSZ sarkán, a Darvas u. 1. szám alatt. (Maga a TSZ is a korábbi kúria gazdasági épületeinek felhasználásával alakult). Egyébként része az Ongai Történelmi Tanösvénynek.

Jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotú, a maradék kertje gazos, a még megtalálható fákat, de főleg a köré ültetett tujákat nem gondozzák (emiatt sajnos nem igazán fotózható). Szükséglakásként üzemel, de mint a benne lakóktól megtudtuk, a tulajdonviszonyok tisztázatlanok (elvileg állami tulajdon, de a lakók állítólag kifizették, pereskednek emiatt). A tetőzetet néhány éve felújították, azonban a falakról a vakolat jókora foltokban mállik le, az esőcsatornából nyírfa nő ki, a nyílászárók elhanyagoltak, a pince vizes stb.
A benne lakók tájékoztatása szerint a folyosó boltíves, az egyes helyiségek sima mennyezetűek, de ennek jó része már a téeszesítés után keletkezett, mivel az ötvenes években a belső szerkezetet is teljesen átalakították, az egykori helyiségekből sok kis irodát választottak le. Egykori szépsége már csak nyomokban fedezhető fel.

Egy ongai idős néni édesanyja dolgozott itt belső szobalányként, de elmondása szerint ez az épület csak eredetileg volt a Darvas családé, azt később az akkori tulajdonos sikeresen elveszítette kártyán, így került az akkor elég módos zsidó családnak számító Munkékhoz, akiktől a Horthy-korszakban ugyan elvették, de később visszakapták, hogy a világháború utáni államosításkor megint elvehessék. Ekkor lett téeszépület.
A kúria kertjében még néhány megtalálható az egykori fákból, főként a vadgesztenyék jelentős méretűek. Sajnos a gazdátlanság nagyon látszik itt is.

(A koordináta a kertbe mutat.)


------------
Az öreg néni szerint létezett egy másik Darvas-kastély is, nem túl messzi ettől a kúriától, annak viszont már nyoma sem maradt, nem is sikerült megtalálnunk.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

rk. templom (2.800 km)
lakóépület (2.820 km)
zsolcai halmok (3.798 km)
Lakóépület (6.073 km)
Lakóépület (6.078 km)