Pál-kút és környéke

Plasztika

Ahogy a többi golopi "műemléknél", ennél sem érthető világosan a műemlékké nyilvánítás indoka (mondjuk úgy: egyáltalán nem érthető).
A terület Golop külterületén, a Golop-Monok közlekedési úttól 1-200 méterre, a szántáson túl található, egy erősen begazosodott, füves földút visz arrafelé. Kora tavasszal, mikor legutóbb ott jártam, még a kút környéke le volt kaszálva, a bokrokat egy foltban kivágták, jelenleg ez már nem érvényes: méteres csalán és egyéb gaz van mindenütt, a "kút" környékén pedig jó kis cuppogós sár.
Egyébként a "kút" egy fa tövében fakadó forrás, amely nincs is igazán foglalva, mert csak pár botból van készítve fölé egy sátortető, amire átlátszó nejlon van terítve. Lényegében ennyi a "Pál-kút környéke", ami egy sekély völgyecskében fakad. Ami talán értékes, az két idős fa: egy nyír és egy nyár, ezek a kút fölött állnak.
Különösebb természetvédelmi értéke nincs a helynek (a két fán kívül), védett növények nem élnek itt, tehát még a természetvédelmi védettség sem indokolt, a műemléki viszont egyenesen érthetetlen...

(A terület útjai, a lehetséges megközelítések fent vannak a tuhun is.)

Agrár-ipari (0.703 km)