Galéria épülete

Somogy

Téves az épület azonosítása az első jelentésben!

(forrás: Fonyódi Elektronikus Könyvtár)

"Villa Galéria (Fürdő u.) (összeállította: Varga István)
A fonyódi vasútállomás 1896-os megépítése után felértékelődtek a közeli, Balaton parti telkek. A tulajdonosok, Basch Fülöp és 1901 után örökösei az addig használhatatlan, homokos legelőterületet sorra kiparcellázták. Ezek nagy részét Fekete Gyula és Németh István vette meg, utóbbi telkének kisebb részét tovább adta, így 1906-ban Stocker Ágoston kaposvári postatiszt épített rá nyaralót. Ezt a területet egyébként Basch Fülöp Róza nevű lánya után Rózsatelepnek akarták elnevezni, azonban a lassú kiépülés miatt ez elmaradt.
Németh István 1895-től egészen 1911-ben bekövetkezett haláláig Kaposvár városfejlesztő polgármestere volt, emellett Fonyód nyaralóteleppé fejlődése szempontjából lelkes propagandát fejtett ki. Ő volt az, aki Fekete Gyula kaposvári ügyvéd mellett Fonyódot Kaposvár üdülőtelepévé, mintegy külvárosává akarta fejleszteni. Ezért is támogatta annak idején minden erejével a helyiérdekű vasút kiépítését.
Németh István felesége Scholtz Hermina volt, a kaposvári államépítészeti hivatal főnökének, Scholtz Gyulának a nővére, az ő nevéhez fűződik a fonyódi móló kiépítése. Igen helyes esztétikai érzékkel a Balaton máig leghosszabb mólóját a Gulács hegy mértani középpontjának irányította.
Németh István 1350 négyszögöles telkén építtette ezt a villát 1901-ben. Özvegye adta el 1918-ban dr. Tószegi-Freund Albert budapesti lakosnak, pusztaberényi földbirtokosnak 40 ezer koronáért. Az ő apja, Freund Ferenc birtokolta a Badacsonyi Bazaltbánya Részvénytársaságot, amelynek Fonyódon is volt irodája, a mai posta helyén az Ady Endre úton. A Badacsonyban kibányászott bazaltot hajón hozták át Fonyódra, s itt rakták a vasúti kocsikba. Freund Ferenc tekintélyes fonyódi fölbirtokkal is rendelkezett. Tószegit és két társát 1919 augusztusában, a Tanácsköztársaság bukása után a fehérterror ideje alatt a Prónay különítmény tagjai Fonyódon felakasztották a Vörös Hadsereghez fűződő máig tisztázatlan kapcsolatai miatt. Miután 1920-ban özvegye is meghalt, gyermekei Ferenc és Erzsébet, illetve gyámjuk a villát 1926-ban Bruckmann Jánosnak és feleségének adták el, akik azt 1932-ben továbbadták dr. Vincze József kaposvári lakosnak. A villa a negyvenes évektől Horváth Ernő szigetvári bíró és felesége birtokába került.
Az épület 1986 júliusában nyílt meg Nyári Galéria néven a művelődési ház kezelésében, helyet adva különböző kiállításoknak. Később a neve Villa Galéria lett.
Az önkormányzati tulajdonú épületet 2010-ben a város eladta."

nevelőotthon (0.023 km)