Régi víztorony

Agrár-ipari

Műemléki jelentőségű építmény, mely 1927-től szolgálta a város biztonságos vízellátását egészen 1973-ig, az új víztorony beüzemeléséig.
Nagykanizsa vízellátásának alapját a múlt század második évtizedében épült honvédségi, mélyfúrású kutakra alapozott vízmű képezte. Ez a növekvő igények kielégítésére már nem volt elegendő, így végül 1925-ben kezdte el a város Jendrassik Aladár tervei alapján építeni a 700 m3-es víztornyot, mely 1929-re már a több mint ötszörösére növekedett vízhálózatot szolgálta ki.
A hengeres, 16 oldalú szabályos sokszög építmény majd 31 méter magas, tetején kupolával fedve. Nem csak a régió, de egész Zala megye első vasbeton víztornya volt ez, mely ma helyi védettséget élvez.
A toronytestben 16 vasbeton pilléren fekvő hengeres vasbeton, fedetlen víztartályt áll, benne 10 méter magasságban vízzel, melyhez alulról csigalépcső vezet fel.

Korához képest nagyon szép, jó állapotbab van a víztorony. Az alsó része kissé szennyezett, foltos.