Városháza

Somogy

Rákosi Jenő nyaralója volt a „Sarolta-villa” (ma kibővítve városháza, helyén korábban a Granárium állt),
Rákosi Jenő (1842–1929) drámaíró, műfordító, színigazgató, lapszerkesztő, Rákosi Szidi (1852–1935) drámai színésznő, színészpedagógus, színiiskola-alapító és vezető, Rákosi Viktor (1860–1923) író, újságíró, humorista. Az Ő személyük több ismert írót, művészt vonzott Földvárra, amely éveken át irodalmi találkahely volt.
Ebben a nyaralóban élt többek között Rákosi Szidi (Szidi mama), a Nemzeti Színház művésznője is, akinek színiiskolája 50 éven át nevelte a színészeket.
Az önkormányzat 1999-ben a városháza épületének bővítése és felújítása alkalmából emléktáblát helyezett el Rákosi Jenő és családja tiszteletére.

Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron

rendőrség (0.073 km)