Novigrad vára

Horvátország
A település ősi magja fölé északról magasodó domb tetején
Rövid leírás:
Szabálytalan alaprajzú, többször kibővített és átépített romvár. A bronzkori előzmények után a római korban építettek erődítményt, amely azonban a kora középkor századaiban elromosodott. A településnek is nevet adó új várnak az építése a 13. század első felére tehető, további bővítése még a század vége előtt megtörtént. 1358-tól magyar királyi vár, horvát báni irányítás alatt. Horváti János főúr – miután II. Károly király az udvarban merénylet áldozata lett – itt őriztette 1386-87-ben Erzsébet és lánya, Mária királynőt, akik részt vettek a gyilkosság kitervelésében. Feltehetően Nápolyba akarta szállíttatni őket, ezt azonban Velence blokádja megakadályozta. Végül itt a várban fojtották meg Erzsébet királynőt, I. Lajos király özvegyét 1387 januárjában, majd a közeli Zárában temették el. 1387. június 4-én Zsigmond király híve, Frangepán János a velencei flotta segítségével elfoglalta a várat és kiszabadították Mária királynőt.
A várat 1407-ben a záraiak foglalták el Nápolyi Lászlónak, aki azonban két évvel később egész Dalmáciával együtt eladta Velencének. A közvetlen magyar befolyás ekkor szűnt meg a dalmát területeken, Zsigmond király ugyan két hadjáratot is indított, ám Dalmácia elvesztését az 1435-ös nagyszombati szerződés fektette írásba.
A novigrádi várat a 15-16. században többször próbálták sikertelenül elfoglalni a törökök (1646-ban sikerült mindössze tíz hónapig birtokolniuk). A 18. század elején még újjáépítették a harcokban erősen megsérült várat, azonban a Velencei Köztársaság 1797-es bukása után elhagyták, pusztulni kezdett. Jelenleg romvárként tekinthető meg.

Nyári palota (24.596 km)
Öt kút tere (26.706 km)