Megújulásunk támogatója:  

Wesselényi-Bethlen kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 00° 0,000'
Hosszúság (lon):
E 23° 23,795'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SJ-II-A-A-05052
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Drág 329. szám. A falu központjában, a fő úttól nyugatra, kisebb parkban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A drági birtok 1722-ben tisztázatlan körülmények között jutott Wesselényi (III.) Ferenc (1705-1775) tulajdonába, a közép-szolnoki főispán ettől kezdve itt is tartotta birtokainak egyik központját.

A szakértők feltételezése szerint az épület magját egy 1620-as udvarház alkotta, amit még Kamuthy (II.) Balázs építtetett, és ami a nyugati kastélyszárnyba van építve. Másfél évszázaddal később, a XVIII-XIX. század fordulóján az akkori tulajdonos br. Wesselényi (VI.) István a reneszánsz udvarházat egy U-alaprajzú klasszicista kastélyba foglalva építtette át. A munkák valószínűleg 1816 körül zárulhattak, ekkora készült el ugyanis a kastély előtti évszámos, egykor címeres kovácsoltvas kapu és kerítés. A XIX. század elejét idézik a kapuoszlopon levő urnák is.

1848-ban a kastély valószínűleg jelentős károkat szenvedett, ugyanis a br. Wesselényi (VI.) Ferenc megrendelésére folyó helyreállítási munkálatok során a keleti szárny tört síkú tetőzete helyett új, egyszerű nyeregtető készült, de átalakításra került az épületszárnyak főhomlokzatainak ablakosztása is. A romantika korának ízlését tükrözik a vakolatdíszek: az ablakok szemöldökpárkányai, az oromfalakat díszítő vakíves párkányok és az épület sarkait hangsúlyozó falsávok. Valószínűleg a XIX. század második felének emléke a megcsonkult angolkert, amelyből napjainkra csak egy gesztenyesor maradt. Az államosítás után termelőszövetkezet, néptanács, rendőrörs, művelődési ház, és tornaterem is működött a kastélyban.

Napjainkban állapota egyre romlik, új tetőzetet kapott.

A keírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-12-20 18:48:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.