Telgárt viadukt

Híd
A településtől északkeletre, a hegyekben
Rövid leírás:
A kis Gömör-Kishont megyei falu nevezetességei a Garam folyó forrása mellett a monumentális vasúti hídjai.

A Garamfőn át húzódó vasút része az 1930-as évek elején létesített Margitfalva-Besztercebánya vonalnak és településünk környékén különösen nehéz terepalakulatokat átszelve halad. Így egy hatalmas alagút mellett több völgyhidat is létesíteni kellett a közelben.

E vasútvonal a településtől északkeletre egy hatalmas félkört ír le, majd a Telgárt-alagútban folytatja útját. Még az alagút előtti néhány kilométeren két völgyhíd is áll. A nyugatabbi az 1933-ban felépült Telgárt-viadukt, amely a nevét a településről kapta. A 86 méter hosszú völgyhíd 22 méterrel emelkedik a völgy talppontja fölé. A híd 5 db, eltérő méretű vasbeton ívből áll. A központi ív 32 m tiszta fesztávolságú, a kisebb ívek 9 méter szélesek.

A Telgárt-viadukt része egy egészen egyedülálló, a vasúti sin által leírt spirál alaprajzú, hatalmas rámpának, amellyel itt a vasútvonal tervezői egy 31 méteres szintkülönbséget hidaltak át úgy, hogy a sinek meredeksége sehol sem haladhatta meg a 17 ezreléket. Ráadásul a spirális ívének egy jó része alagútban halad! A körbeért sínek a viadukttól kissé keletre keresztezik egymást.

A viadukt - hasonlóan a keletebbre lévő viadukthoz - jól látszik a településre tartó főútról, így turisztikai látványosságnak sem megvetendő!

A leírás forrása: Peter Paulík: Mosty na území Slovenska c. könyve. A fotók forrása: Google Earth