Megújulásunk támogatója:  

Szűz Mária Szent Neve plébániatemplom

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 9,845'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,899'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településen keresztülhaladó 56-os számú főút mentén, a falu közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A honfoglalás után határvédő íjászokat telepítettek a területre, ők alapíthatták a települést, és a név -Lövő- is innen ered. Első írásos említése 1221-ből való. 1274-ben a Kőszegiek és IV. László közötti viszályban megsemmisült a település, de 1289-ben már biztosan állt újra. 1529-ben és 1532-ben elpusztult a falu, ezután német telepesekkel népesítették be, míg a közelben horvátokat telepítettek le. Ekkor kapta megkülönböztetésül a 'Német-' előtagot.

A település főutcáján, a telke mélyére húzva, szabadon álló templomot 1741-ben építették barokk stílusban. Ennek - mára zömmel elfedett - nyomait a hajóban és a szentélyben fedezhetjük fel. K-Ny-i tájolású építmény, ám a sokszögzáródású szentély nem a hagyományos keleti oldalon található, hanem nyugaton. A templom barokk korszakának legmaradandóbb emléke a toronyaljban található főbejárat fölötti kőrelief, amely középpontjában az Oltáriszentség áll.

A 20. század elejétől ez a templom Németlövő plébániatemploma. Feltehetően a korábbi, középkori eredetű Szent Márton templom megrongálódása, kisebb mérete, illetve a falutól való távolsága miatt került át a hangsúly a falu közepén álló épületre.

Jelentős átépítésen, renováláson esett át az épület az 1933-38 közötti időszakban. A munkálatokat Dionysius Kopfensteiner tervei alapján végezték. Az új, bővített, átépített templom eklektikus stílusú, mind a neogót, mind pedig a modernista irányzat jegyeit magán viseli. Feltehetően ez utóbbi átépítés során helyezték a főbejárat két oldalára Szent Pál és Szent Péter életnagyságnál nagyobb arányú szobrait is.
A 20. századból származó berendezést a historizáló stílus uralja. A fából faragott főoltár középpontjában Szűz Mária áll. A templomban megtalálhatjuk még többek között Szent Mihály, Szent Antal és az Őrzőangyal szobrait is.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2016-08-06 18:54:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.