Szent Péter és Pál római katolikus plébániatemplom

Ukrajna
A település központjában
Rövid leírás:
A települést először 1555-ben említik Kereusmezew néven. Értelemszerűen egy kőrisfaerdőben lévő mezővel kapcsolatos. Ukrán neve (Jaszinya) a kőrisfa (jasziny) szóból ered. Kőrösmező a hucul vidék központja, Kárpátalja keleti szélén, a Tatárhágó közelében fekszik, a Fekete-Tisza partján. 1583 táján a Károlyiaknak volt itt nagy kiterjedésű birtokuk.

Első római katolikus lakosai famunkások voltak, akiket Mária Terézia királynő idejében, 1773 körül telepítettek ide Alsó-Ausztriából. A plébániát – ideiglenes templommal – 1785-ben alapították, melyet Szent Borbála tiszteletére szenteltek.

A mostani templom 1814-ben épült Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére.

Az anyakönyvezés kezdete: 1785. A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003.

Utcasorba illeszkedve, az útra merőleges tengelyű, kontyolt nyereg tetős, egyhajós templom. Utcai főhomlokzata fölé, amelyet pilaszterek és lizénák díszítenek, hagymasisakkal koronázott harangtorony emelkedik.

Fotó: Google Earth