Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós római katolikus plébániatemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 0,482'
Hosszúság (lon):
E 25° 34,838'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Baróttól délre, az Olt mentén fekvő Miklósvár (Micloşoara) Erdővidék római katolikus többségű települése, az egykori Miklósvárszék központja. Nevét már 1211-ben említik írásos formában („Castrum Sanct. Nicolai”) II. András király barcasági adománylevelében. Ebben az esztendőben az uralkodó a Barcaságot a német lovagrendnek adományozta, és megállapította annak határait: Halmágy-vár és Noilgant (Ugra) vár mellett Miklós-vár gyepűit említi az oklevél.

Miklósvár erődítménye valójában a mai katolikus templom helyén és környékén terült el. Maradványaira még napjainkban is rábukkannak a templomot övező kertekben, szántás alkalmával. A közelmúltban a műút építésekor ismét megtalálták a vár falát.

A helységet az 1332-es pápai tizedjegyzék is említi. A hagyomány szerint a falu legrégebbi temploma fenn volt a Faluhelynek nevezett területen, a Székátaljában, ahonnan a lakosok később leköltöztek a völgybe. 1567-ben a község még csak 19 kapuval rendelkezett. Az Olt magas teraszán, a mai templomdombon, állítólag a régi vár köveiből épült aztán második temploma, amelyet erődfallal vettek körbe és 1771-ig használtak. De mert „romlásnak indult”, a helyébe 1772–75 között a napjainkban látható új templomot építették fel.

A katolikus templom hagymasisakos barokk harangtornyában Orbán Balázs egy 1400-ból való harangot fedezett fel, melyet valószínűleg egy brassói német mester készített. E harang az I. világháború során sajnos elpusztult. A templom titulusa Szent Miklós, őt ábrázolja főoltárának képe is. A templomot övező, támfalakkal erősített, ovális alaprajzú, 16-17. századi eredetű várfal jelentős része még ma is áll. Magassága 2,5 m, vastagsága 1 m, itt-ott lőrések is megfigyelhetők benne. Az épület előtt helyezte el a faluközösség a két világháború helyi áldozatainak készíttetett kopjás emléket (1998), mely Mihály János és Ábel János ürmösi faragók alkotása.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-04-17 17:56:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Cserey-kúria (4.641 km)
Donáth-kúria (4.783 km)
Apáca vára (6.477 km)