Megújulásunk támogatója:  

Szent András plébániatemplom szentélyeOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,254'
Hosszúság (lon):
E 18° 36,113'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában lévő szabad területen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Sok értékes és fontos műemlék épületnek jutott nehéz, olykor tragikus, vagy gyakran bizarr sors az egykori Magyar Királyság területén. De e történetek egyik legbizarrabbika egészen biztosan a Nyitra vármegyei Privigye közelében lévő Kós falu plébániatemplomának jutott.

Az épületet 1410 körül emelték, Szent András apostol tiszteletére, érett gótikus stílusban. A keletelt tengelyű, egyhajós templom nyugaton masszív harangtoronnyal, téglalap alaprajzú hajóval és ehhez csúcsíves diadalívvel kapcsolódó, poligonális záródású, kívülről támpillérekkel erősített szentéllyel rendelkezett.

A templomon a 19. század közepén jelentős átépítést, bővítést hajtottak végre. Eredeti tengelyére merőlegesen egy hatalmas, három hajós, bazilikális elrendezésű bővítményt ragasztottak az épülethez, amellyel a középkori hajót szinte teljesen elpusztították. Az új rész mellett szinte eltörpülő régi templomnak nyugaton csak a tornya, míg keleten csak a szentélye maradt meg és "lógott túl" a keresztben álló "bazilikán".

Az épület sorsa az 1990-es években pecsételődött meg. Ekkor derült ki, hogy a terület alatt korábban végzett baranaszén-bányászat miatt az egész környék olyannyira veszélybe került, hogy arról valamennyi épületet - így a 600 éves templomot is - le kell bontani.

A helyi római katolikus hívek számára a településközpontban új, modern formanyelvű, nagy méretű római katolikus templom épült. Ennek egyik oldalkápolnájaként felépítették a középkori Szent András templom gótikus szentélyének mását, erős kontrasztot állítva elő ameglehetősen tagolatlan tömegű, új templommal. De ezzel még nem ért véget a kálvária. 2000-ben a lebontásra ítélt templom középkori szentélye alá egy vasbeton alapot öntöttek, majd speciális szállító járműre rakták és átszállították az új templom mellé. Így most a látogatót a helyszínen az az elképesztő látvány fogadja, hogy egymás közelében két, majdnem ugyanolyan, sokszög-záródású szentély áll egyazon telken, de amíg az egyiknek még a diadalíve is látszik kívülről, addig a másikhoz egy leginkább sportcsarnokszerű beton templom kapcsolódik, gabonasilókhoz hasonló tornyokkal...

Az erősen visszás kép ellenére a majdnem 400 tonnás szentélynek Szlovákiában ritkaságszámba menő, mintegy 1700 méteres áttelepítése révén valamicske mégis megmenekült a középkori épületből. A szentélyben így megmaradhatott a gótikus bordás boltozat, a kőkeretes szentségtartó fülke és sekrestyeajtó, valamint a falakon a még fel nem tárt, középkori freskók rétegei. A maradék templomot 2001 márciusában felrobbantották. 2014-ben a helyi önkormányzat a szentélyt jelképes, 1 eurós árért megvásárolta a római katolikus egyháztól.

A fotók forrása: www.obec-kos.sk, ill. youtube.com
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-03-22 02:10:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.